Papa Franjo u četvrtak je primio novog veleposlanika Ukrajine u Vatikanu Andrija Yurasha. Vjerodajnice je, tako, papi Franji predao 7. travnja i tako je službeno  preuzeo novu službu. Prilikom susreta su izmijenjeni darovi, piše CNA.

Veleposlanik je na Twitteru napisao da je bila “nevjerojatna čast i privilegija” predati vjerodajnice papi Franji. Također je izjavio kako je imao “nadahnjujući i iznimno motivirajući razgovor” s Papom i državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. Sveta Stolica je, rekao je Yurash, iskreni partner Ukrajine, koja “čini sve što je moguće da zaustavi rat“.

Novi veleposlanik Ukrajine preuzeo je dužnost samo nekoliko tjedana nakon ruske invazije na Ukrajinu. Od svog je dolaska sudjelovao na katoličkim liturgijama, govorio o ratu, davao intervjue medijima te održavao sastanke s drugim diplomatima i vatikanskim dužnosnicima.

Također je 25. ožujka bio nazočan u bazilici svetog Petra kada je papa Franjo posvetio Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Yurash je od 2020. do 2022. godine obnašao dužnost voditelja odjela za religije, jamstvo prava građana na slobodu misli, savjesti i vjere u Tajništvu Kabineta ministara Ukrajine. Oženjen je i otac troje djece, diplomirani je novinar i doktor političkih znanosti.

Radio je u uredu za komunikacije Nacionalnog sveučilišta u Lavovu, gdje je također predavao nastavu na odjelu za radio i televiziju.

Od 2014. do 2020. bio je zamjenik ravnatelja, a potom i ravnatelj Odjela za vjere i nacionalnosti u ukrajinskom Ministarstvu kulture.