papa djeca

Na pet kontinenata već djeluje tisuću i sto obitelji, s četiri tisuće i šesto njihove djece. Drugih dvjesto obitelji, sa šesto djece, bilo je na nogama u dvorani Pavao VI. da primi blagoslov pape Franje kako bi se pridružile onima koje su im prethodile. Očevi, majke, mladi i djeca, odlučili su da će im kuća biti negdje drugdje, također i škole i prijatelji; u nekom dijelu svijeta gdje su riječi Isus i Evanđelje vrlo malo poznate.

Papa je zadovoljan pozdravljao osobe koje jamačno potvrđuju svoju velikodušnost i ljubav prema Kristu. Riječima punim topline zahvalio je Neokatekumenskom putu jer, godinu za godinom, omogućuje rast misijskih zvanja. Zahvaljujući kršćanskoj inicijaciji, obavljanoj u malim zajednicama, gdje ste ponovo otkrili neizmjerna bogatstva svoga krštenja, vi ste primili snagu da ostavite sve i da krenete u daleke zemlje. To je Neokatekumenski put, istinski dar Providnosti Crkvi našega vremena – istaknuo je Sveti Otac.

Prije govora, Papa je s osmijehom na licu nazočio predstavljanju novih obitelji, što je ponosno obavljao Kiko Argüello, začetnik Neokatekumenskoga puta. Skupina od dvanaest i više osoba ustajala bi na spomen zemlje kamo imaju ići – Francuska i Njemačka, ali i Ukrajina, Kosovo, Kina, Vijetnam te Papua Nova Gvineja – posvuda s istim programom – naviještanje Isusova uskrsnuća – poruke koja je svijetu – kako je Papa rekao – žurno potrebna; nekršćanima koji nikad nisu čuli govoriti o Isusu Kristu te mnogim kršćanima koji su zaboravili tko je Isus Krist: kršteni nekršćani, koji su u sekularizaciji i svjetovnosti zaboravili na svoju vjeru. Vi ste pozvani da probudite njihovu vjeru – ustvrdio je papa Franjo.

Gromoglasni pljesak pratio je svaku Papinu rečenicu. Ja uvijek tvrdim da Neokatekumenski put u Crkvi čini veliko dobro. (…) Danas potvrđujem vaš poziv, podupirem vaše poslanje i blagoslivljam vašu karizmu – kazao je Papa, te prije blagoslova križeva koje je predao trideset trojici svećenika, poglavarima misijskih zajednica, još jednom je potvrdio temelje Neokatekumenskog puta – Riječ, Liturgija, Zajednica – a srdačno je prihvaćeno Papino spominjanje neokatekumenskog običaja, odnosno „Euharistijskoga slavlja u subotu, nakon nedjeljne prve večernje“.

Bog vam je udijelio brojne darove, počevši od brojnih svećeničkih i redovničkih zvanja. To je velika utjeha, jer potvrđuje da je Duh Božji živ te da i danas djeluje u Crkvi. U raznim sam prigodama ustvrdio da se Crkva treba odlučno okrenuti misijskom pastoralu. Koliko puta Isusa u Crkvi zatvorimo i ne dopuštamo mu da iziđe. Nužno se moramo okrenuti misijskom pastoralu ako u Crkvi ne želimo ustajale vode – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net