Često u Bibliji nalazimo na neplodne žene kojima Gospodin udjeljuje dar života – rekao je Papa komentirajući liturgijska čitanja, posebice ulomak iz Evanđelja, koji pripovijeda o nerotkinji Elizabeti, koja je rodila sina Ivana. Iz nemogućnosti da se da život, dolazi život – ustvrdio je Papa dodajući da se to dogodilo nerotkinjama i beznadnim ženama, poput Noemi, koja je na kraju stekla nećaka:

Bog intervenira u život tih žena da nam kaže: Kadar sam podariti život. A kod proroka imamo sliku pustinje; u pustinji ne mogu rasti stabla, ne mogu dati ploda; u njoj ne može ništa niknuti. Ali pustinja će postati poput šume – vele proroci – bit će velika i procvast će. A može li procvasti pustinja? Može. Može li nerotkinja dijete roditi? Može. Božje je obećanje: Ja mogu! Mogu učiniti da iz suše, vaše suše, izraste život, spasenje. Mogu učiniti da neplodna zemlja urodi plodom – objasnio je papa Franjo.

A ovo je spasenje: Božji nas zahvat oplođuje, osposobljuje za darivanje života. To ne možemo sami učiniti, premda mnogi zamišljaju da se možemo sami spasiti. Također i kršćani, primjerice pristaše pelagijanizma. Ali sve je milost. Božji nam zahvat donosi spasenje, pomaže nam da idemo na putu svetosti. Jedino On može – ustvrdio je Papa pitajući:

Što mi možemo? Prvo: priznati vlastitu suhoću, nemoć da podarimo život. Priznati to. Drugo: moliti: Gospodine, želim biti plodan. Želim da moj život daruje život, da moja vjera bude plodna, da ide naprijed i da je mogu predati drugima. Gospodine, neplodan sam, ja ne mogu, ali Ti možeš. Ja sam pustinja, stoga ne mogu, ali Ti možeš – istaknuo je Sveti Otac.

Baš ovo može biti molitva ovih dana, prije Božića. Zamislite kako su pogođeni oholi, oni koji misle da sami mogu učiniti sve. Govoreći o Šaulovoj kćeri, rekao je da nije bila nerotkinja, nego ohola; ona nije shvaćala što znači zahvaljivati Bogu, dapače to je ismijavala, stoga je bila kažnjena neplodnošću – primijetio je Papa.

Za plodnost je potrebna poniznost. Kolike osobe vjeruju da su pravedne, poput Šaulove kćeri Mikale, a na kraju su bijednici. Treba biti ponizan i Gospodinu reći: Gospodine, neplodan sam poput pustinje, te ovih dana s Crkvom moliti ‘O antifone’: O, Sine Davidov, o Adonaju, o Mudrosti – danas – o Jesin korijene, o Emanuele, dođi život nam podariti, dođi spasiti nas, jer jedino Ti to možeš, ja sam ne mogu! U toj poniznosti neplodne duše, treba moliti za milost da možemo procvjetati, donijeti plod i darovati život – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan