Ovih dana javilo nam se nekoliko čitatelja kako bi nam svratili pozornost na navodni razgovor pape Franje kojeg protivnici skorašnjeg referenduma slavodobitno stavljaju na zidove društvenih mreža.

U tom razgovoru za litvanske novine imenom Rausva Plunksna (zanimljivo ime, ali o tome kasnije) Papa je, tvrdi se, niti manje niti više podržao gay brakove i to ovim riječima:
“Za one koji sude, gdje točno u Bibliji piše da je brak rezerviran za heteroseksualne parove. Imate li to u Deset zapovijedi? Ne vidim to tamo. Da su gay brakovi toliko važni zar ne mislite da bi to Isus spomenuo u Bibliji?”, navodna je izjava pape Franje.

Nažalost, moramo razočarati neke, ali ovaj navodni razgovor prenesen je sa satiričke stranice koja se zove The Daily Currant. Riječ je o američkoj satiričkoj stranici duge tradicije kojoj se opet očito dogodilo ono što joj se već događalo i ranije – da njihova “šala” bude prenesena na internetskim medijima kao ozbiljna vijest. Ovaj put nasjelo je nekoliko gay aktivističkih stranica, a nije teško shvatiti i zašto. Papa Franjo je tu govorio kao da mu je netko od njihovih PR stručnjaka napisao izjave.

Oni koji su malo podrobnije pročitali tekst mogli su zaključiti da je sumnjiv ne samo zbog čudnih izjava nego i zbog drugih detalja. U njemu se tvrdi da je Papa dao interview u “papinskom zrakoplovu”. Kao prvo, papa u zrakoplovu još nije bio od ljeta kada se održao Svjetski dan mladih u Brazilu. Kao drugo, ne postoji “papinski zrakoplov”, jer Pape uvijek na svoje pastirske pohode zrakoplovima Al Italie. Također, oni koji su “proguglali” novine Rausva Plunksna vidjeli su da one ne postoje. Inače, to ime na engleskom znači “Ružičasto pero”, očito još jedna šala američkih satiričara.

J. I. | Bitno.net