Sv. Tereziju od Isusa naučiteljicom Crkve, kao prvu ženu s tim naslovom, proglasio je 27. rujna 1970. sv. Pavao VI. U povodu 50. obljetnice tog događaja u Ávili je organiziran međunarodni kongres „Sveta Terezija od Isusa – iznimna žena“ (Santa Teresa de Jesús, Mujer Excepcional) koji je počeo 12., a trajat će do 15. travnja.

Sveti Otac ávilskom biskupu napisao je da je proglašenje naučiteljicom Crkve sv. Tereziji bilo priznanje „dragocjenog nauka koji nam je Bog uputio preko njezinih spisa i svjedočanstva njezinog življenja“.

„Plamen koji je Isus zapalio u Tereziji nastavlja svijetliti u ovom svijetu uvijek potrebnom hrabrih svjedoka koji su sposobni srušiti svaki zid, bilo fizički, egzistencijalni ili kulturološki“, napisao je Papa. Istaknuo je, također, Terezijinu inteligenciju i upornost kojima se pridružio „osjećaj za ljepotu te duhovno majčinstvo prema svima koji su prionuli uz njezino djelo“. Ono je primjer „izvanredne uloge koju su žene imale tijekom povijesti u Crkvi i društvu“, ustvrdio je Papa.

Svetica iz Ávile i danas govori zahvaljujući svojim spisima, a njezina poruka i primjer su za sve „koji osjećaju poziv u redovnički život“, kao i one „koji žele napredovati na putu čišćenja od svake svjetovnosti, što dovodi do sjedinjenja s Bogom, do dubokog prebivališta unutarnjeg zamka“, poručio je.

Na kraju je papa Franjo podsjetio na Terezijinu veliku pobožnost prema sv. Josipu te je potaknuo na daljnje produbljivanje njezine poruke i nauka, objavio je Vatican News.