Papa Franjo jučer je u Vatikanu primio sudionike međunarodnog susreta koji je organizirala ‘Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca’ koja okuplja katoličke parlamentarce iz cijeloga svijeta. Osnovana je 2010. godine kao međunarodni neovisan i nestranački pothvat.

Naznačivši put koji bi trebao slijediti kršćanski političar, on je pozvan iznad svega nastojati ponizno i hrabro biti svjedok, mjerodavno predlažući nacrte zakona koji su u skladu s kršćanskim shvaćanjem čovjeka i društva – kazao je Papa i nastavio – Osobito oni koji se zauzimaju za promicanje zajedničkog dobra, mogu i moraju dati svoj doprinos temeljnom pitanju vjerskih sloboda.

Podsjećajući da je njihov ovogodišnji susret usredotočen na vjersku slobodu i savjest, Sveti Otac se osvrnuo i na odlomak iz povelje „Dignitatis Humanae” iz 1965. godine u kojem piše: ne nedostaju režimi koji, iako u svojim ustavima priznaju slobodu vjeroispovijesti, nastoje odvratiti građane od ispovijedanja vjere i učiniti vrlo teškim i opasnim život vjerskih zajednica.

Trenutne prilike pokazuju da se skupljaju nove sjene – primijetio je papa Franjo i objasnio – u zemljama koje proživljavaju fundamentalizam tragično se pogoršala situacija za kršćane i druge vjerske manjine. Radi se o zemljama koje su pogođene širenjem i zaoštravanjem netolerantnih, agresivnih i nasilnih stajališta koja su prouzročila i dalje podržavaju diskriminaciju, uznemiravanje i otvorene progone koji nisu uvijek na prikladan način procesuirani od državnih vlasti.

Postoje dvije ideologije koje su suprotne, ali jednako opasne za vjersku slobodu i savjest: sekularni relativizam i vjerski radikalizam, a u stvari to je tobožnji vjerski radikalizam – napomenuo je Papa i na kraju upozorio – Prava je opasnost boriti se protiv ekstremizma i netrpeljivosti isto tako ekstremizmom i netrpeljivošću, pa i ponašanjem i riječima.

Vatican News | Bitno.net