Uoči otvaranja Svetih vrata Papa je služio misu na Trgu sv. Petra kojoj je prisustvovalo oko 50 000 vjernika, a samom činu otvaranja svjedočio je, kako je bilo i najavljeno, papa emeritus Benedikt XVI.

U govoru koji je papa Franjo uputi prisutnima uoči svečane ceremonije, osvrnuo se na pozdrav koji je arhanđeo Gabrijel uputio “začuđenoj mladoj djevojci”: “Zdravo, milosti puna”.

“Činimo ovaj čin (otvaranja Svetih vrata, op.a.), toliko jednostavan, a opet sa snažnom simbolikom, u svjetlu Božje riječi koje smo upravo čuli. Te riječi ističu primat milosrđa”.

“Djevica Marija pozvana je da se raduje zbog onoga što je Bog ostvario u njoj. Božja milost ju je obuhvatila te učinila vrijednom postajanja Kristovom Majkom” rekao je Sveti otac, nastavivši: “Punina milosti može promijeniti ljudska srca i omogućiti im da učine nešto toliko veliko kao što je promjena ljudske povijesti”.

Papa Franjo rekao je kako Bezgrešno začeće ukazuje na veličinu Božje ljubavi: “Ne samo da oprašta grijeh, već u Mariji odvraća iskonski grijeh prisutan u svakom čovjeku i ženi koji dolaze na svijet. To je Božja ljubav koja prethodi, očekuje i spašava”.

Reflektirajući se na riječi  prvog čitanja iz Knjige postanka, Sveti otac izjavio je kako one “odražavaju naša svakodnevna iskustva”: “Konstantno bivamo iskušavani da padnemo u neposlušnost, neposlušnost koja se očituje u želji da vodimo svoj život bez obaziranja na Božju volju (…) Ali obećani trijumf Kristove ljubavi obuhvaća sve u Očevoj milosti”.

“Proći kroz Sveta vrata znači ponovno otkriti beskrajnu milost Oca koji dočekuje sve i koji osobno idu u susret svakoj osobi” nastavio je Papa, osvrnuvši se na riječi sv. Augustina: “Koliko lošeg činimo Bogu i njegovoj milosti kada govorimo o grijesima koji bivaju kažnjeni njegovom osudom, prije nego progovorimo o tome kako oni bivaju oprošteni njegovom milošću”.

Sveti otac osvrnuo se i na 50. obljetnicu Drugog vatikanskog koncila nazvavši ga “susretom obilježenim snagom Duha koji je gonio Crkvu da se otpusti iz plićaka gdje se godinama držala zatvorenom u sebe, kako bi mogla ponovo, sa entuzijazmom, krenuti na svoj misionarski put”.

Podsjećamo, Papa je najavio kako će tijekom Godine milosrđa svaki svećenik moći otpustiti grijeh pobačaja, što su donedavno mogli činiti samo biskupi ili svećenici sa dozvolom biskupa.

Kako piše Catholic Herald, Sveti otac odlučio je poslati i posebne “misionare milosrđa” koji će imati moć otpustiti i najteže grijehe koje inače može odrješiti samo Papa, kako piše u posebnom dokumentu za Godinu milosrđa, Misericordiae Vultus (Lice milosrđa).

Tino Krvavica | Bitno.net