Papa_Koreja

Papa Franjo napustio je Koreju nakon petodnevnoga pastoralnog pohoda toj zemlji. Zrakoplov korejskog prijevoznika očekuje se u rimskoj zračnoj luci Ciampino oko 18 sati.

Prije odlaska papa Franjo susreo se u starom Nadbiskupskom dvoru Seoulske nadbiskupije s vjerskim poglavarima budizma, konfucijanizma i kršćanskih Crkava u zemlji. Među njima bili su poglavar najvećega budističkoga saveza u zemlji Ja Seung, predsjednik unije tradicionalnih korejskih religija Han Yang-won, i predsjednik konfucijanskoga saveza Sungkyunkwan u Koreji Seo Jeong-gi. Među kršćanima bili su vodeći predstavnici pravoslavlja, luterana, anglikanaca i evangelika. Papa ih je sve osobno pozdravio i s njima izmijenio nekoliko riječi.

– Svi smo mi braća, pođimo zajedno kao braća pred Gospodina – istaknuo je papa Franjo u kratkom nagovoru prije mise za mir i pomirenje koju je predvodio u seoulskoj katedrali Myeong-don. Misa je služena s nakanom “mira i pomirenja u Koreji” a nazočila joj je i korejska predsjednica Geun-hye Park. Ta zemlja unatoč velikom gospodarskom rastu i materijalnom blagostanju još uvijek se – praktički – nalazi u ratu sa Sjevernom Korejom od koje je dijeli tzv. demilitarizirana zona. Kao simbolično podsjećanje na tragediju korejske podijeljenosti pred noge kipa Gospe Fatimske u katedrali stavljena je trnova kruna, načinjena od dijelova bodljikave žice, s natpisom na latinskome “Ut unum sint” – Da svi budu jedno.

U središtu Papine propovijedi bio je križ. Papa je istaknuo da sve što se iz ljudskog gledišta čini nemogućim, Krist čini mogućim i djelotvornim po trajnoj snazi svoga križa. Sve je potaknuo da napuste uvjerenje oblikovano sumnjom, sukobima i natjecanjem i umjesto toga oblikuju kulturu prožetu evanđeoskom porukom i plemenitim tradicionalnim vrijednostima korejskoga naroda.
Na kraju je Papa molio za nove mogućnosti dijaloga, susreta i nadvladavanja različitosti i za sve veću spoznaju da su svi Korejci braća i sestre, članovi iste obitelji i istoga naroda.

Prije mise papa Franjo je pozdravio sedam starica u kolicima koje su sjedile ispred oltara, a koje su za vrijeme II. svjetskog rata bile seksualno roblje japanskim vojnicima i od tada bezuspješno traže ispriku i nadoknadu. Sveti Otac ih je pozorno saslušao držeći ih za ruku, izvijestio je dopisnik Radio Vatikana.

IKA/Bitno.net