Papa Franjo osnovao je krizni fond za osobe ugrožene posljedicama koronavirusom u misijskim zemljama te uplatio početnih 750 000 dolara na njegov račun.

Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, kardinal Luis Antonio Tagle, izjavio je kako je Papina nakana mobilizirati “čitavu crkvenu razgranatu mrežu kako bismo se suočili s izazovima koji su pred nama”.

“U svojoj evangelizacijskoj zadaći, Crkva je često na prvim linijama velikih prijetnji čovječanstvu”, rekao je kardinal.

“Samo u Africi preko 74 000 redovnica i preko 46 000 svećenika djeluje u 7 274 bolnice i klinike i 2346 doma za starije i nemoćne, obrazujući preko 19 milijuna djece u 45 088 osnovnih škola. U mnogim seoskim područjima oni su jedini pružatelji zdravstvene zaštite i obrazovanja”, rekao je Tagle.

Papa preko novog fonda planira poslati pomoć za preko 1 000 biskupija, pretežito u Aziji, Africi, Oceaniji i Amazoniji, koristeći se crkvenom misijskom mrežom.

Predsjednik Papinskih misijskih djela, nadbiskup Giovanni Pietro Dal Toso, rekao je kako je Papa osnovao fond kako bi izrazio blizinu svim dijelovima svijeta.

“Kroz Crkvinu misijsku djelatnost propovijedanja evanđelja i praktičnu pomoć kroz našu razgranatu mrežu, možemo pokazati kako u ovoj krizi nitko nije sam”, rekao je nadbiskup.

Donacije fondu mogu se uplatiti putem administrativnog ureda Papinskih misijskih djela u Rimu.

Prema posljednjim podacima u svijetu je do današnjeg dana od koronavirusa umrlo više od 70 000 ljudi dok je preko 1,2 milijuna zaraženih.

Bitno.net