Papa Franjo je tijekom jučerašnjeg povratka s pohoda baltičkim zemljama u avionu održao tradicionalni razgovor s novinarima.

Jedna od glavnih tema bio je sporazum između Vatikana i Kine, potpisan prošlog vikenda.

Osvrnuvši se na sporazum, istovremeno hvaljen i osporavan, Sveti je Otac istaknuo kako se ne radi o stihijskom dogovoru, već o plodu dugogodišnjeg djelovanja i promišljanja.

Potpisivanje sporazuma “nije improvizacija, već put”, istaknuo je Papa, dodavši kako se na njemu radilo više od deset godina.

“Dijalog vatikanske i kineske komisije o regulaciji biskupskih ređenja je proces koji je trajao godinama. Vatikanski tim uložio je puno truda.”

Papa je pritom posebno istaknuo tri imena, nadbiskupa Claudia Mariju Cellija, oca Rotu Graziosija te Vatikanskog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina.

Unatoč tome, poglavar Katoličke Crkve istaknuo je kako odgovornost potpisanog sporazuma leži isključivo na njemu.

“Ja sam potpisao sporazum, tj. potpisao sam opunomoćenje za potpisivanje dogovora. Ja sam odgovoran”, istaknuo je Sveti Otac, odbacivši kritike da će tamošnja Komunistička partija odlučivati o biskupskim imenovanjima.

“Ne! Radi se o razgovoru o potencijalnim kandidatima, ali Rim imenuje, papa imenuje biskupe.”

O povlačenju ekskomunikacije za osam biskupa koje su kineske vlasti imenovale bez papinskog mandata, Sveti je Otac izjavio kako je svaki slučaj proučen zasebno, dodavši da je sam dao potpis za svakog biskupa i da odgovornost leži na njemu.

Poručio je pritom kako danas olako zaboravljamo da su 350 godina španjolski i portugalski kralj postavljali biskupe u Latinskoj Americi, dok su ih pape samo potvrđivali. Isti je slučaj, poručio je, vrijedio i za Austro-Ugarsku Monarhiju.

Kritike sporazuma najčešće su dolazile iz “podzemne” Crkve, tj. kineskih katolika vjernih Vatikanu koji su desetljećima trpjeli progone jer su odbili postati dijelom Katoličkog patriotskog udruženja kojim je upravljala Komunistička partija.

Papa Franjo istaknuo je kako razumije njihovu patnju i otpor.

“Znate da u mirovnom sporazumu ili pregovorima obje strane uvijek izgube nešto. Obje strane, to je tako. I idete naprijed”, izjavio je dodavši kako će kineski katolici “patiti i dalje”.

“Ti (katolici) imaju iznimnu vjeru. (…) Mučenička vjera tih ljudi danas ide naprijed. Oni su velikani!”, zaključio je.

Podsjećamo, sporazum između Vatikana i Kine potpisali su u Pekingu, u subotu 22. rujna, podtajnik u vatikanskom Državnom tajništvu mons. Antoine Camilleri i Wang Chao, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova.

Detalji sporazuma nisu objavljeni, no smatra se da se on temelji na kompromisu u kojem će Vatikan dati određene ovlasti komunističkim vlastima u imenovanju biskupa, s čime će smanjiti pritisak na “podzemnu” Crkvu koja je u zadnje vrijeme bila pod jakom represijom vlasti nakon niza mjera koje su udarile na vjerske slobode.

Više o izazovima i progonima s kojima se susreću kineski katolici možete pročitati OVDJE.

Cijeli tekst intervjua u avionu na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net