Ne smijemo se prepustiti nepokretnim i nepromjenjivim stajalištima, nego prihvatiti rizik i upustiti se u avanturu promicanja jedinstva

Izgraditi veze istinskog bratstva s pentekostalcima, karizmaticima i evangelicima – potaknuo je jučer papa Franjo primivši u audijenciju u Vatikanu oko 60 sudionika plenarne skupštine Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Naša je dužnost razlučiti i prepoznati prisutnost Duha Svetoga u tim zajednicama nastojeći s njima izgraditi veze istinskog bratstva. To će biti moguće umnažanjem prilika za susret i prevladavanjem međusobnog nepovjerenja čiji su razlozi često u neznanju ili nedostatku razumijevanja.

Za to je potreban proces – rekao je Papa i istaknuo svoje osobno iskustvo.  Kao isusovački provincijal zabranio je isusovcima surađivati s ‘Katoličkim pokretom obnove’, jer je više molitvenih susreta izgledalo kao škola sambe. Nakon što ih je bolje upoznao zamolio je za oproštenje, te je kao biskup imao s njima dobar odnos.

Potrebno je međusobno bratsko posjećivanje koje se sastoji od molitve, navještaja evanđelja i služenja potrebitima – rekao je Sveti Otac i napomenuo –  Na taj način katolici mogu poštovati iskustvo mnogih zajednica koje vjeru često žive na drugačiji način od onoga na koji smo navikli, i s druge strane, njima mogu pomoći prevladati predrasude o Katoličkoj Crkvi, te prepoznati da u riznici neprocjenjive tradicije koja je primljena od apostola, Duh Sveti nastavlja djelotvorno raditi.

Spomenuvši odnose između katolika, pentekostalaca, karizmatika i evangelika, koji zbog različitih vjerskih iskustava nisu uvijek jednostavni, papa Franjo je primijetio da je nagla pojava novih zajednica koje su navezane na osobu nekog propovjednika u suprotnosti s načelima povijesnih Crkvi. Članovi tih zajednica mogu biti zavedeni na osjećajnoj razini. Činjenica je da su te zajednice privukle mnoge katolike, te da razlog za to može postati razlog za osobno preispitivanje i pastoralnu obnovu.

Postoje mnoge zajednice koje, nadahnute tim pokretima, žive istinska kršćanska iskustva te katolici mogu prihvatiti ta bogatstva – rekao je Papa i naglasio – Crkva raste u vjernosti Duhu Svetom onoliko koliko više uči ne krotiti ga, nego prihvaćati ozbiljnim razlučivanjem svježinu njegove novosti koja nam pomaže shvatiti najdublje stvari i mijenjati mnoge navike, pa i stegovne običaje.

Ne smijemo se prepustiti nepokretnim i nepromjenjivim stajalištima, nego prihvatiti rizik i upustiti se u avanturu promicanja jedinstva s vjernom poslušnošću Crkvi, bez gašenja Duha. Naime, Duh stvara novost i vodi sve prema istinskom jedinstvu koje nije jednoličnost. Otvorenost srca, traženje zajedništva i razlučivanja, stavovi su koji moraju karakterizirati naše odnose – zaključio je Papa.

Vatican News | Bitno.net