Papa Franjo je misu 26. ožujka u Domu sv. Marte prikazao za starije osamljene ljude, za radnike s nesigurnim zaposlenjem i za one koji obavljaju opasne društvene službe u ovom periodu zaraze. U propovijedi je istaknuo kako moramo nastojati otkriti idole koje nosimo u svojim srcima, a često su skriveni. Idolopoklonstvom gubimo sve Božje darove.

Papa Franjo molio je da nam Gospodin pomogne svladati strah u ovo vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa. U ovo vrijeme tolikih muka i nevolja čovječanstvo je zahvatio strah i to ne samo starije osamljene osobe koje žive u neizvjesnosti po staračkim domovima, bolnicama ili stambenim zgradama, već i djelatnike koji nemaju stalnog zaposlenja. Zabrinuti su kako će prehraniti djecu, rekao je Papa i spomenuo kako u strahu žive i mnogi djelatnici koji u ovo vrijeme pomažu društvu da ide naprijed.

Oni se boje da će biti zaraženi opasnim virusom. Svi mi živimo u strahu, svatko na svoj način, primijetio je Papa i pozvao na molitvu da bi nam Gospodin pomogao da zadobijemo povjerenje, podnoseći i svladavajući strah. U propovijedi, osvrćući se na čitanje uzeto iz Knjige izlaska o zlatnom teletu, papa Franjo je istaknuo opasnost idola što ih nosimo u srcu, idola koji često ostaju lukavo prikriveni. Primijetio je kako nam idolopoklontstvo prijeti da izgubimo sve Božje darove i dovodi nas do krivovjerstva.

Pozvao je vjernike, koji su pratili euharistijsko slavlje putem interneta, da ispitaju svoju savjest kako bi provjerili koje sve prikrivene idole nose u srcu. Nostalgija za idolima je bolest. Na početku čovjek s entuzijazmom misli da je slobodan, ali brzo uvidi da donose gorčinu, pustinju, žeđ i potrebu za vodom i hranom, rekao je Papa i primijetio kako je idolopoklonstvo selektivno, jer te potiče da misliš na dobru stranu idola a sprječavaju ti da vidiš one ružne. To vrijedi i za pohlepu za bogatstvom, kada se prilijepimo za materijalne stvari koje nas odvraćaju od Boga, pojasnio je papa Franjo.

IKA | Bitno.net