Pope_Francis_and_Cardinal_Sepe_with_St_Januarius_relic_in_Naples_cathedral_March_21_2015_Credit_CTV_CNA

Tijekom jučerašnjeg apostolskog pohoda Napulju, papa je Franjo posjetio i napuljsku katedralu gdje se susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima. Mediji danas puno pišu o događaju koji se zbio nakon što je Papa poljubio relikvijar s krvlju sv. Januarija – mučenika i biskupa – koji se čuva u napuljskoj katedrali.

Uz taj relikvijar povezuju se čudesna zbivanja. Naime, zgrušana krv u njemu na određene datume provrije i prelazi u tekuće stanje. Prvo takvo čudo zabilježeno je još 1389., a događa se na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca. Međutim, dogodilo se i jučer nakon što je Papa poljubio relikvijar.

Kardinal Crescenzio Seppe, kako prenosi Radio Vatikan, uzeo je relikvijar i objavio nazočnima kako sv. Januarije sigurno voli ovog papu jer je “već pola krvi postalo tekuće”.

“Ako je krv samo napola postala tekuća, onda svetac misli da smo samo napola obraćeni. Moramo ustrajati”, rekao je Papa. Nakon nekoliko minuta krv je potpuno prešla u tekuće stanje.

Cijelo događanje komentirao je ugledni talijanski vatikanist Andrea Tornielli koji je demantirao navode kako se ista stvar dogodila i 1848. za vrijeme posjeta pape Pija IX. Napulju. Naime, mediji su pisali kako je Franjo prvi papa koji je nazočio tom čudu još tamo od sredine XIX. stoljeća (sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. bili su u posjetu Napulju, ali čudo se nije dogodilo). Tornielli je, međutim, napisao kako je papa Franjo prvi poglavar Katoličke Crkve koji je nazočio čudu sv. Januarija.

G. An. | Bitno.net