Komentirajući prvo liturgijsko čitanje, uzeto iz Djela apostolskih, Papa je rekao da je kršćanin „poslanik“. Gospodin šalje svoje učenike, traži od njih da idu naprijed. Kršćanin ne može mirovati: nepomičan kršćanin je bolestan u svojoj kršćanskoj osobnosti. Kršćanin je učenik zato da ide, da napreduje. Opraštajući se od učenika, Gospodin ih šalje: „Idite po cijelom svijetu i naviještajte Evanđelje.“ Idite! Hod je dakle prvo obilježje kršćanskog identiteta; a ako ima teškoća, treba ih nadići – kazao je Sveti Otac dodajući: Isus potiče da se ide na raskrižja i da se poziva sve, dobre i zle. Evanđelje veli: sve. Kršćanin dakle ide; ima li teškoća, nadilazi ih kako bi mogao naviještati blizinu Kraljevstva Božjega. Drugo pak obilježje kršćanskoga identiteta jest da „kršćanin treba biti uvijek poput janjeta“.

Kršćanin je kao janje i tu osobinu treba očuvati. Gospodin nas šalje kao janjce među vukove. Netko bi mogao predložiti da se protiv vukova primjeni sila – primijetio je Papa te dodao: Sjetimo se Davida kad se morao boriti protiv Filistejca: htjeli su ga odjenuti u Šaulov bojni oklop u kojemu se nije mogao kretati“. Takav ne bi bio istinit – objasnio je Papa – ne bi bio ponizan, jednostavno ne bi bio David. A na kraju, on je ipak uzeo praćku i pobijedio. Kao janjci… Nije potrebno pretvoriti se u vukove… Katkad smo u napasti: to je teško, vuci su lukavi; a ja ću ih nadmudriti, zar ne? Treba biti kao janje. To ne znači lud, nego kao janje, s kršćanskom pronicljivošću, ali uvijek kao janje. Jer ako si janje, Bog te brani. Ali ako si jak kao i vuk, On te ne brani; ostavlja te sama, onda ćete vukovi pojesti živa – objasnio je Papa te se osvrnuo na treće obilježje kršćanske osobnosti.

Treće je pak obilježje kršćanski način života, to jest radost. Kršćani su radosni jer su upoznali i jer naviještaju Gospodina. Kršćanski je hod radostan, bez radosti se ne može hoditi kao janje. I u teškoćama, problemima i pod teretom grijeha i mana, pravi je kršćanin uvijek radostan jer Bog uvijek prašta i pomaže. Janjci, Božji poslanici trebaju radosno naviještati Evanđelje – ustvrdio je Papa dodajući:
Mlaki i tužni kršćani ne služe ni Bogu ni Crkvi, oni koji uvijek tako žive, žaleći se na sve, uvijek su žalosni… Pravi učenici nisu takvi. Sveti je Augustin kršćanima govorio: Idi, idi naprijed, pjevaj i koračaj! Radosno: to je kršćanski stil. Treba radosno naviještati Evanđelje, a Gospodin će učiniti sve ostalo. Naprotiv, zbog velike tuge i gorčine kršćanstvo se živi bez Krista: Križ ispražnjuje kršćane koji stoje plačući pred Svetim grobom, kao Magdalena, ali bez radosti otkrivanja Uskrsloga – rekao je Papa.

Na blagdan kršćanskih učenika, Ćirila i Metoda, Crkva nas potiče na razmišljanje o kršćanskom identitetu. Kršćanin nikad ne miruje; to su muškarac ili žena u stalnom pokretu; uvijek prelazi preko teškoća. Ide kao janje, ne uzda se u svoje snage; uvijek je radostan. Neka nam Gospodin, po zagovoru svetih zaštitnika Europe, udijeli milost da živimo kao kršćani koji su nalik janjcima i obilježeni radošću – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatican