Liturgiju valja vratiti u središte kršćanske vjere, istaknuo je papa Franjo u poruci upućenoj povodom početka 71. talijanskog liturgijskog tjedna koji se održava u Cremoni od 23. do 26. kolovoza, prenosi Vatican News u ponedjeljak 23. kolovoza.

Spomenuvši se „liturgijskoga posta“, toga – kako stoji u poruci – „žalosnoga iskustva“ prošlogodišnjega obustavljanja liturgijskih slavlja zbog pandemije, kao i problemā koje je potaknula, Papa je izrazio nadu u nove smjernice liturgijskoga pastorala koje bi liturgiji vratile središnje mjesto u vjeri i duhovnosti vjernikā.

U poruci, koju je potpisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, i koja je bila pročitana na početku radova, Papa je zahvalio Bogu na činjenici da se taj događaj ove godine može održati, nakon što je prošle godine zbog pandemije bio odgođen. Iako – dodao je – ta je odgoda bila korisna za produbljivanje teme tjedna, koja glasi „Gdje su dvoje ili troje okupljeni u moje ime. Zajednica, liturgije i teritoriji“, kao i vidikā slavlja koji su stavljeni u veliku kušnju pojavom pandemije bolesti COVID-19 i ograničenja potrebnih kako se ne bi širila. Osim toga, obustava vjerskih službi posebno je istaknula važnost božanske liturgije za život kršćana.

Tjedno okupljanje ‘u Gospodinovo ime’, koje su kršćani oduvijek smatrali neizbježnom stvarnošću, neraskidivo povezanu s njihovim identitetom, bilo je snažno pogođeno u najakutnijoj fazi širenja pandemije – primijetio je Papa. Ipak, ljubav prema Gospodinu i pastoralna kreativnost potaknuli su pastire i vjernike laike da pronađu nove načine njegovanja zajedništva vjere i ljubavi s Gospodinom i s braćom i sestrama, u očekivanju povratka punini euharistijskoga slavlja u miru i sigurnosti. To je iščekivanje bilo bolno, ali i prosvijetljeno otajstvom Gospodinova križa, te plodonosno brojnim djelima skrbi, bratske ljubavi i služenja onima koji su najviše patili zbog posljedica zdravstvene krize.

Međutim, obustavljanje liturgijskih slavlja potvrdilo je ono što se već prije uočavalo, odnosno zabrinjavajuću promjenu epohe; činjenicu da je u stvarnom životu ljudi promijenjena percepcija vremena, te slijedom toga i same nedjelje, kao i prostora. To je – prema Papinim riječima – utjecalo na način osjećaja zajednice, naroda, obitelji i odnosa s teritorijem.

Nedjeljno je okupljanje tako postalo neuravnoteženo što se tiče generacijske prisutnosti, kulturne neujednačenosti, nastojanja da se uspostavi skladna integracija u život župe, kako bi ono uistinu bilo vrhunac svih njezinih aktivnosti te izvor misionarskoga dinamizma u donošenju Evanđelja na zemljopisne i egzistencijalne periferije. Zbog toga se papa Franjo nada da će Nacionalni liturgijski tjedan, svojim prijedlozima za razmišljanje i trenutke slavlja, pomoći utvrditi i ustanoviti neke smjernice liturgijskoga pastorala koje će se potom predložiti župama, izvijestio je Vatican News u ponedjeljak 23. kolovoza.