Papa je u zračnu luku stigao Fiatom 500L. Iz sigurnosnih razloga, zbog jakog vjetra, Sveti Otac se ukrcao u zrakoplov uz pomoć posebnog dizala tako da nije, kako to običava, pogledao s vrata zrakoplova i pozdravio okupljene. U zrakoplovu su i članovi Kurije te 74 novinara.

Prije putovanja u subotu rano ujutro u Domu sv. Marte ujutro Sveti Otac se susreo s nekoliko izbjeglih ukrajinskih obitelji koje je ugostila Zajednica sv. Egidija zajedno s apostolskim milostinjarom kardinalom Konradom Krajewskim.

Apostolski pohod Malti je 36. posjet pape Franje inozemstvu i njegovo prvo putovanje u 2022. godini.

Tijekom dvodnevnoga pohoda Malti Papa će održati pet govora, počevši od subote ujutro kada će se u palači Velikog meštra u Valletti obratiti malteškim vlastima i diplomatskom zboru. Uslijedit će u popodnevnim satima molitveni susret u marijanskom svetištu „Ta’Pinu“ na otoku Gozo gdje će Sveti Otac imati propovijed. Papa Franjo će se u nedjelju u Rabatu susresti s isusovcima Malte na privatnom sastanku, a zatim će se pomoliti u špilji svetog Pavla. Sveti Otac potom će slaviti misu u Floriani, nakon koje slijedi molitva Anđeoskog pozdravljenja. U nedjelju poslijepodne Papa će posjetiti Centar za migrante „Ivan XXIII. Peace Lab“, gdje će se susresti s dvjestotinjak izbjeglica, uglavnom iz Afrike i održati govor.

Franjo je treći papa koji putuje na Maltu nakon svetog Ivana Pavla II. 1990. i 2001. te Benedikta XVI. 2010. godine.