Duhovnu je blizinu izrazio papa Franjo u pismu upućenom biskupu Peteru Collinsu, povodom 650. obljetnice objavâ Julijane iz Norwicha, koja je potaknula hodočasnike iz cijeloga svijeta da pođu u katoličke i anglikanske katedrale toga engleskog grada, kako bi sudjelovali u raznim ekumenskim slavljima, javlja Vatican News.

Papa je istaknuo kako nam duboko značenje te engleske mističarke za kršćansku tradiciju govori već stoljećima i sve se više prepoznaje i slavi. Posebno, istaknuo je,  “njezin majčinski utjecaj, njezina ponizna anonimnost i duboko teološke intuicije, podsjećaju nas da su vjera u Božju providnost punu ljubavi i svetost života, izražena u velikodušnom služenju našoj potrebitoj braći i sestrama, bezvremenske istine u temelju ne samo života kršćanskoga učeništva, nego i samoga tkiva pravednoga i bratskog društva”.

“Lik Julijane od posebne je važnosti “, napomenuo je Papa, “zbog njezine velikodušnosti u prihvatu svih koji su tražili savjet i duhovno ohrabrenje”.

“Ta spremnost da žrtvuje samozadovoljstvo za dobro drugih posebno je potrebna za odgovor na endemske probleme izolacije i usamljenosti koje osjećaju mnogi u materijalno bogatijim zemljama. U tom smislu, nadam se da će većim cijenjenjem života majke Julijane današnji kršćani biti potaknuti da još vjernije i radosnije slijede primjer Isusa, onoga koji je došao ‘ne da bude služen, nego da služi’.”

“Poruka o Božjem milosrđu i suosjećanju objavljena majci Julijani ključna je za današnje vrijeme”, objasnio je papa Franjo ističući da iz Objava Božje ljubavi proizlazi dragocjena pouka da će, unatoč prisutnosti zla među nama, sve dobro proći.

Stoga molim kako bi svi koji se suočavaju s ustrajnim izazovima rata, nepravde, ekološke katastrofe ili duhovnoga siromaštva, bili utješeni i ojačani tim trajnim riječima mudrosti.

Julijana iz Norwicha

Majka Julijana bila je engleska teologinja, benediktinka, anahoret i kršćanska mističarka koja je živjela na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće.

Poznata je po svojoj knjizi “Otkrivenja božanske ljubavi” koje se smatra najstarijim sačuvanim pisanim djelom jedne Engleskinje.

Premda nije službeno kanonizirana, o njezinom učenju govorio je papa Benedikt XVI., a spominje ju i Katekizam Katoličke Crkve, točnije njen citat: ” Božjom sam milošću naučila da se čvrsto moram držati vjere i s istom čvrstoćom vjerovati da će sve biti dobro (…) I vidjet ćeš sama da će sve biti dobro.”