Papa Franjo_Twitter

Američka PR agencija Burson-Marsteller je u aktualnom istraživanju “Twiplomacy 2014” promatrala kako svjetske i vjerske vođe kao i organizacije koriste društvene mreže u komunikaciji s ljudima. Kako je istraživanje pokazalo, najveći utjecaj od bilo kojeg drugog vođe ima poglavar katoličke Crkve, papa Franjo. Utjecaj se inače mjeri po tome, koliko puta se jedan “tweet” dijeli i širi, ne po broju sljedbenika.

Iako se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama može pohvaliti sa 43 milijuna sljedbenika, znatno više nego sve ostale vođe pa i papa Franjo sa 14 milijuna, taj broj – kako kaže Matthias Luefkens iz agencije – nije od velike važnosti već dohvat “tweetova”. Po tom pitanju je papa Franjo znatno u prednosti i pobjednik ispred svih ostalih vođa, jer se njegovi “tweetovi” šire na španjolskom jeziku po 11.100 puta, a na engleskom oko 8.200 puta.

Suradnik Twittera Robin Sloan nedavno je postavio pitanje, zašto su neki “tweetovi” popularniji od ostalih. Pokazalo se kako inspirativne poruke, posebice od vjerskih vođa, imaju 30 puta veću čitanost nego obične poruke.

Mario Trifunović | Bitno.net