Nakon što je prije tri godine smijenjen s mjesta prefekta Apostolske signature i prebačen na protokolarnu dužnost kardinala-patrona Suverenog vojnog malteškog reda, američki kardinal Raymond Leo Burke odlukom pape Franje ponovno se vraća u Vatikan i to kao član sudišta kojemu je bio na čelu do studenog 2014. godine.

Među članovima Apostolske signature osim kardinala Burkea su i bivši papinski vikar za Rimsku biskupiju kardinal Agostino Vallini, umirovljeni nadbiskup Ancone-Osima kardinal Edoardo Menichelli, kurijalni nadbiskup Belgijac Frans Daneels, te pomoćni biskup Haarlem-Amsterdama mons. Johannes Willibrordus Maria Hedriks. Na čelu Apostolske signature nalazi se nekadašnji nuncij i tajnik Svete Stolice za odnose s državama kardinal Dominique François Joseph Mamberti, dok je u srpnju 2016. godine tajnikom imenovan kurijalni biskup Giuseppe Sciacca.

Tri su suda Apostolske stolice: dva za izvanjsko područje (Apostolska signatura i Rimska rota) i jedan za unutarnje područje (Apostolska pokorničarna). Apostolska signatura je apostolski i vrhovni sud sa zadaćama i ovlastima na upravnom, parnično-upravnom i sudskom području. Drugim riječima rješava vrlo osjetljiva pitanja žalbi protiv odluka ostalih ustanova Rimske kurije i Crkve te bdije na ispravnom upravom pravde crkvenih sudova. Rimska rota je vrhovni i apostolski sud sa zadaćama i mjerodavnošću u sudskom području. Rota ima ulogu višeg, prizivnog stupnja pri Apostolskoj Stolici da bi se štitila prava u Crkvi, brine se za jedinstvo pravosuđa i svojim presudama pomaže nižim sudovima. Apostolska signatura je vrhovni sud Apostolske Stolice protiv čijih presuda nema mjesta prizivu.

Bitno.net