Papa Franjo i Viktor Orbán susreli su se danas u Vatikanu.

Bio je to prvi službeni posjet mađarskog političkog vođe nakon što je početkom travnja njegova stranka Fidesz premoćno pobijedila na parlamentarnim izborima.

Strani mediji javljaju da je sastanak u trajanju od 40-tak minuta bio privatne naravi te je održan u srdačnom tonu. Papa se pritom zahvalio Orbánu na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine dok je mađarski premijer Svetog Oca pozvao da posjeti njegovu zemlju.

Tijekom susreta Sveti Otac darovao je Orbánu medalju sv. Martina, sveca iz 4. stoljeća koji je rođen u Sabariji, današnjoj Mađarskoj.

“Izabrao sam ovo za vas… Mislim na vas Mađare koji sada primate izbjeglice”, poručio je.

Prema procjenama UN-a, pred naletom ruskih snaga iz Ukrajine je izbjeglo više od pet milijuna ljudi, a čak 625 000 to je učinilo preko Mađarske.

Na kraju razgovora Papa je Orbánu na engleskom jeziku poručio: “Bog vas blagoslovio, vašu obitelj i Mađarsku”, na što je premijer odgovorio: “Čekamo vas.”

U razgovoru za medije nakon susreta, Orbán je otkrio kako je Svetog Oca formalno pozvao da iduće godine posjeti Mađarsku, dodajući kako je dobio “ohrabrujuć odgovor”.

Također, istaknuo je kako Vatikan i Mađarska imaju isti pogled na važnost obitelji.

“Svi mi u Rimu, Vatikanu i Budimpešti vjerujemo kako je obitelj danas najvažnija zajednica. Posljednje utočište i najsigurnija luka za čovjeka u modernom svijetu je obitelj. To je razlog zbog kojeg moramo pokrenuti sve naše snage kako bi zaštitili i ojačali ovu najvažniju ljudsku zajednicu u našem modernom dobu i u tom pothvatu možemo računati na Svetog Oca”, izjavio je Orbán.