Papa Franjo volio bi pohoditi Hrvatsku, ali najprije želi posjetiti male države. Sveti je Otac također pohvalio Hrvatsku i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list.

Papa je danas u audijenciju primio članove Udruge stranih novinara u Italiji s članovima obitelji, njih oko 400 iz 50 zemalja. Među njima bio je i Silvije Tomašević, Večernjakov dopisnik iz Rima.

Nakon govora koji je održao, Sveti se Otac sa svima rukovao. Tom prilikom Tomašević ga je pitao hoće li posjetiti Hrvatsku.

“Vrlo rado, ali prije moram, kao što znate, posjetiti manje države”, kazao je Franjo.

“Ali ni Hrvatska nije velika država”, odgovorio je novinar.

Papa je potom poručio: “Ali vaša je država snažna, jako snažna, a imate i predsjednicu koja je snažna, pravi general”, napisao je Tomašević za Večernji list.

Papa Franjo: Poniznost novinara čini slobodnim i sposobnim za širenje istine

U govoru kojim se obratio članovima Udruge stranih novinara u Italiji, papa Franjo istaknuo je da u vremenu u kojemu je velika opasnost od dezinformacija, poniznost čini slobodnima, sposobnima širiti istinu i dati nadu, ostajući uvijek na strani žrtava

U vrijeme kada je previše neprijateljskih riječi i lažnih vijesti, poniznost je ta koja čini slobodnima; ona je ključ novinarskoga zanimanja, iako bi netko mogao reći da su njegova bitna obilježja kompetentnost, sposobnost za pisanje, brzina sažimanja, vještina u postavljanju pravih pitanja – rekao je papa Franjo govoreći o komunikaciji i novinarstvu članovima Udruge stranih novinara u Italiji, koje je danas primio u audijenciju.

Riječ je o opširnom govoru kojim je Papa želio objasniti središnje mjesto poniznosti u novinarstvu; s komunikacijom koja zna graditi i ne uništavati, koja traži istinu i nije zadovoljna površnošću, koja ne gradi stereotipe ili slogane, koja ne širi dezinformacije nego dobar kruh istine. To je informacija koja zna kako biti na strani žrtava, dajući im glas, ali i ispripovijedati more dobra, ne zaboravljajući tragedije našeg vremena.

Traženje istine zahtijeva poniznost, dok je, naprotiv, lakše ne postavljati si previše pitanja i zadovoljiti se prvim odgovorima. Međutim, blokira nas upravo umišljanje da sve znamo. Ako je novinar ponizan ne znači da je osrednji – upozorio je Papa te potaknuo novinare da se odupru napasti objavljivanja vijesti koju nisu dovoljno provjerili. Ne valja dopustiti da nama ovlada žurba, nego valja pronaći vrijeme potrebno za temeljito shvaćanje. Ponizni novinar nastoji u potpunosti upoznati činjenice prije nego što ih objavi i komentira.

Kao što je sveti Franjo Saleški, zaštitnik novinara, poticao da se riječ rabi onako kako kirurg upotrebljava kirurški nožić, tako valja odmjeravati riječi u vremenu u kojemu, posebno u društvenim medijima, mnogi upotrebljavaju nasilan i prezriv jezik. U vremenu previše oštrih riječi, u kojemu se teži klasificiranju osobe, valja, naprotiv, misliti na to da svaka osoba ima nedodirljivo dostojanstvo – upozorio je Papa.

Pozvavši potom novinare da budu na strani žrtava, na strani progonjenih, papa Franjo je istaknuo da su oni i njihov rad potrebni kako se ne bi zaboravile mnoge patnje koje često nisu pod svjetlom reflektora. Pritom je posebno spomenuo takozvane „zaboravljene ratove“, koje, naprotiv, ne treba zaboraviti jer su još u tijeku. Papa je također zahvalio novinarima za pomoć kako se ne bi zaboravili životi koji se prekidaju prije rođenja ili oni tek rođeni koji se gase zbog gladi ili rata, životi djece-vojnika, životi obeščašćene djece, ili životi progonjenih zbog vjere ili etničke pripadnosti.

Vrlo je važno govoriti o dobru, iako je zlo veća vijest. Ali, ponizni i slobodni novinar čini upravo to – istaknuo je Papa te kazao da ga tješi kada vidi koliko ima dobra. Molim vas, nastavite govoriti i o toj strani stvarnosti koja je, zahvaljujući Bogu, još uvijek raširenija; stvarnost onih koji se ne predaju ravnodušju, onih koji ne bježe pred nepravdom nego strpljivo izgrađuju u tišini. Postoji more dobra koje zavrjeđuje priznanje, a koje daje snagu našoj nadi – rekao je među ostalim papa Franjo.

Vatican News

Bitno.net