Draga braćo i sestre, želio sam danas biti s vama i reći vam da niste sami. Ovih ste mjeseci i tjedana podnijeli mnoge patnje, tražeći bolji život. Mnogi su od vas morali bježati pred ratom i progonima, naročito zbog svoje djece, zbog malenih. Radi svojih ste obitelji podnijeli velike žrtve. Upoznali ste bol jer ste ostavili sve što vam je bilo drago, a možda vam je najteže to što ne znate što će vam donijeti budućnost. I mnogi se drugi, poput vas, nalaze u izbjegličkim kampovima ili gradovima, na čekanju, nadajući se da će na ovom kontinentu graditi novi život – kazao je Papa.

Ovdje sam sa svojom braćom patrijarhom Bartolomejom I. i nadbiskupom Hijeronymusom zato da budemo s vama i da slušamo vaše životne priče; došli smo pozornost svijeta privući na ovu tešku humanitarnu krizu i tražiti rješenje. Kao ljudi vjere, želimo ujediniti svoje glasove da otvoreno govorimo u vaše ime. Nadamo se da će svijet svratiti pozornost na ovo stanje, zaista tragično i očajno, te odgovoriti na način dostojan naše zajedničke ljudskosti – rekao je Sveti Otac.

Bog je stvorio ljudski rod da bude samo jedna obitelj; svi trpimo kada trpi neki naš brat ili sestra. Iz iskustva znamo svi da neke osobe lako zanemare trpljenje drugih, čak iskorištavaju njihovu ranjivost. Znamo također kako ove krize mogu učiniti da se pokaže ono što je najbolje u nama. To ste vidjeli u sebi samima i u grčkom narodu, koji je velikodušno odgovorio na vaše potrebe, premda i sam proživljava krizu. To ste također vidjeli u brojnim osobama, poglavito mladima koji dolaze iz cijele Europe i svijeta, koji su došle da vam pomognu. Još puno treba učiniti. Ali zahvaljujemo Bogu koji nas ne ostavlja same u našim patnjama. Uvijek ima netko tko može pružiti ruku i pomoći nam – istaknuo je Papa.

Danas vam želi ostaviti ovu poruku: ne gubite nadu! Ljubav je najveći dar koji jedni drugima možemo ponuditi: milosrdni pogled, nastojanje da jedni druge saslušamo i shvatimo, uputimo riječ ohrabrenja i molitvu. Želim da jedni s drugima dijelite taj dar. Mi kršćani rado pripovijedamo prispodobu o Dobrom Samaritancu, strancu koji je vidio nekog čovjeka u nevolji i odmah mu pritekao u pomoć. Ta se prispodoba, prema nama kršćanima, odnosi na Božje milosrđe, koje se obraća svima. Bog je milosrdan – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:.

Prispodoba je također apel da se očituje milosrđe prema onima koji su u potrebi. Želio bih da vam naša braća i sestre na ovom kontinentu, poput Dobroga Samaritanca, mognu priteći u pomoć u duhu bratstva, solidarnosti i poštovanja ljudskoga dostojanstva, što je resilo njegovu povijest.     Draga braćo i sestre, Bog vas blagoslovio, posebice vaš djecu, starce i sve koji trpe u tijelu i duhu. Sve vas s ljubavlju grlim. Na vas i na one koji vas prate zazivam božanske darove jakosti i mira – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan