Papa Franjo

Čovjeka valja ponovno staviti u središte, kako ne bismo pali u antropološki redukcionizam koji odbacuje djecu, starije osobe i mlade naraštaje – to je, ukratko, glavna misao koju je papa Franjo istaknuo obraćajući se sudionicima međunarodnoga seminara o temi „Globalno opće dobro usmjereno prema inkluzivnijem gospodarstvu“. Seminar je održan u subotu, 12. srpnja, u Vatikanu, na poticaj Papinskoga vijeća za pravdu i mir i Državnoga tajništva.

Koristeći se metaforom vina koje destilacijom postaje rakija, Sveti je Otac upozorio da bi čovjek mogao izgubiti svoju stvarnu bît pretvarajući se u nešto drugo, u jednostavno sredstvo. Tijekom objeda s akademicima, stručnjacima i predstavnicima velikih poduzeća, Papa je također istaknuo da je potrebno nadvladati politiku, sociologiju, i općenito stajalište odbacivanja. Čovjek danas nije više u središtu, nego je, u konačnici, u službi nečega drugoga; nije više u središtu svojega razmišljanja, nije više temelj društva kako bi razvio svoje misli, razradio svoje odluke, a tako gubi svoju ljudskost.

Snažne su i djelotvorne Papine riječi današnjemu svijetu, u kojemu se odluke donose prema gospodarskim interesima, te tako čovjek – prema Papinim riječima – postaje oruđe sustava; društvenoga, gospodarskoga sustava u kojemu samovoljno gospodari neuravnoteženost. Kada čovjek izgubi svoju čovječnost, što nas očekuje? – upitao je Sveti Otac. Događa se ono što ja jednostavnim jezikom nazivam politikom, sociologijom, stajalištem ‘odbacivanja’. Odbacuje se ono što ne služi, jer čovjek nije u središtu! A kada čovjek nije u središtu, nešto je drugo u središtu, a čovjek je tada u službi te druge stvari – istaknuo je papa Franjo. Stoga je potrebno spasiti čovjeka, odnosno potrebno je vratiti čovjeka u središte društva, u središte misli i razmišljanja – napomenuo je Sveti Otac te zahvalio nazočnim stručnjacima koji svojim radom, razmišljanjem i proučavanjem, rade na tomu da se čovjeka ne odbaci.

Odbacuju se djeca, jer razinu nataliteta – barem u Europi – svi poznajemo; odbacuju se starije osobe, jer nisu potrebne. A sada? Odbacuje se cijeli jedan naraštaj mladih ljudi! I to je vrlo ozbiljan problem! – istaknuo je papa Franjo te dodao kako je vidio podatak da je 75 milijuna mladih ljudi, u dobi do 25 godina, bez posla. Mladi niti studiraju, niti rade – primijetio je – Ne studiraju jer nemaju mogućnosti, i ne rade jer nema posla. I to je još jedno odbacivanje! Što će sljedeće biti odbačeno? – upitao je Sveti Otac te na kraju potaknuo – Molim vas, zaustavimo se na vrijeme!

RV /Bitno.net