Vjera nije otuđivanje nego put istine da se pripremi gledanje čudesnoga lica Božjega – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na prijepodnevnoj misi u petak 26. travnja, koju je predvodio u kapeli Doma Sveta Marta, a na kojoj su sudjelovali neki djelatnici Vatikanske tipografije, Vatikanskog oružništva i Ureda za rad Apostolske stolice.

Govoreći o misnom evanđelju Sveti je Otac istaknuo Isusove riječi učenicima: „Neka se ne uznemiruje srce vaše!“. Ove su riječi vrlo lijepe. U trenutku rastanka, Isus svojim učenicima govori, iz srca im govori. On zna da su učenici žalosni, jer vide da stvar ne ide dobro. Stoga veli: Neka se ne uznemiruje srce vaše! Tako počinje govoriti, kao prijatelj, ali i kao pastir. Stoga kažem: U Isusovim riječima odjekuje ponašanje pastira, upravo kako pastir čini sa svojim stadom, zar ne? – primijetio je Papa.

Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujete u Boga i u mene vjerujte! O čemu zbori Isus? O nebu, o vječnoj domovini. Vjerujte i u mene: ja sam uvijek vjerodostojan, to je želio reći. Poput inženjera ili arhitekta govori što će učiniti: Idem vam pripraviti mjesto, u domu mojega Oca ima mnogo stanova. Isus dakle ide pripremiti mjesto – kazao je papa Franjo.

Papa je priupitao: Kakvo je to mjesto i što znači pripraviti mjesto? Unajmiti jednu sobu na nebu? Pripraviti mjesto znači pripremiti nas možemo uživati, gledati, osjećati, shvatiti ljepotu onoga što naš očekuje, domovine prema kojoj idemo – objasnio je Sveti Otac..

Cijeli je kršćanski život zauzimanje Isusa, Duha Svetoga da nam pripravi to mjesto, da naše oči osposobi za gledanje… Ali, Oče, ja dobro vidim, nisu mi potrebne naočale. Riječ je o drukčijem gledanju… Zamislimo one koji imaju mrenu i moraju ju je odstraniti. Što govore nakon operacijskog zahvata? Nisam nikada mogao pomisliti da se bez naočala može ovako dobro vidjeti. Naše oči, oči naše duše valja pripremiti da mogu gledati Isusovo čudesno lice. Pripremiti sluh da može čuti lijepe riječi. U prvom redu pripremiti srce da ljubi, da više ljubi – kazao je Sveti Otac.

Na našem životnom putu Gospodin kušnjama, utjehama, patnjama i lijepim stvarima priprema naše srce. Cijeli je život priprema. Katkada Gospodin mora žuriti, kao što je učinio s dobrim razbojnikom: imao je samo nekoliko minuta da ga pripremni i to je učinio. Normalno je da se život ovako odvija: imati mogućnost za pripremu srca ,očiju, sluha da se može stići u nebesku domovinu, jer to je naša domovina – istaknuo je papa Franjo.

Netko bi mogao reći: Oče, išao sam jednom filozofu i rekao mi je da su sve te misli neka vrsta otuđivanja, da smo mi otuđeni, da je život ovakav kakav jest, da se ne zna što je nakon smrti… Neki tako razmišljaju… Ali Isus tvrdi da nije tako i govori nam: Meni vjerujte, jer je istina ovo što vam govorim: ja te ne iznevjeravam, ne varam te – ustvrdio je papa Franjo.

Pripremiti se za nebo, znači nebo pozdravljati iz daljine. To nije otuđivanje, to je istina, to znači omogućiti da Isus pripremi naše srce, naše oči za beskrajnu ljepotu. To je put ljepote, put povratka u domovinu – istaknuo je Papa, a potom je molio Boga da nam udijeli „čvrstu nadu“, hrabrost i poniznost da mu omogućimo pripremiti mjesto, konačno boravište u našem srcu, našim očima i našem sluhu, neka bude tako! – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]