Papa Franjo je 18. svibnja poslao pismo s blagoslovom novoosnovanom Institutu za kulturu “Sv. Ivan Pavao II.” Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskog, objavio je Vatican News.

Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskog – Angelicum je na stotu godišnjicu rođenja sv. Ivana Pavla II. ustanovilo Institut za kulturu koji nosi ime svetog Pape. Time su željeli odati počast svom najpoznatijem studentu Karolu Wojtyłi.

Papa Franjo je istoga dana uputio pismo rektoru Sveučilišta Michału Paluchu. U njemu je napisao kako je sv. Ivan Pavao II. i inspirirao ovaj projekt i bio njegov prvi i najvažniji graditelj. „Ovo je zahvala za bogatu i raznoliku baštinu koju nam je ostavio, prije svega, primjerom svojega otvorenog i kontemplativnog duha, oduševljenoga za Boga i čovjeka, za stvaranje, povijest i umjetnost“, dodao je papa Franjo.

„Niz iskustava koja su obilježila njegov život“, napisao je Sveti Otac, „doveo ga je do dubljeg promišljanja o čovjeku i njegovim kulturološkim korijenima kao bitnoj polaznoj točki za svaki navještaj Evanđelja.“ Podsjećajući na riječi iz enciklike Redemptor hominis, Papa je istaknuo kako trebamo zadržati takav pristup ako želimo Crkvu koja gleda van, umjesto da se zadovoljimo očuvanjem i upravljanjem onim što imamo, ali uz vjernost našoj misiji.

Papa je izrazio zadovoljstvo što je ovakva inicijativa pronašla dom na Angelicumu, na kojemu su profesori i studenti iz cijeloga svijeta. Također je izrazio želju da je krasi „hrabrost istine, sloboda duha i intelektualna iskrenost“.

Na kraju pisma papa Franjo je izrazio zahvalnost rektoru Paluchu, te svim profesorima, studentima i osoblju Sveučilišta, uz najbolje želje u radu, udijelio svoj apostolski blagoslov, izvijestio je Vatican News.