Nakon Svete Mise koju je u ponedjeljak, 3. lipnja, u bazilici svetoga Petra služio biskup Francesco Beschi, papa je Franjo pozdravio okupljene vjernike, te u svojemu govoru podsjetio na život i iskustvo blaženoga Angela Roncallija, u svjetlu njegove evanđeoske poslušnosti. Prije toga, Papa se kratko zadržao u molitvi na grobu svojega prethodnika.

Bilo je gotovo 20 sati, prije 50 godina, kada je blaženi Ivan XXIII. napuštao ovaj svijet, nakon više dana velikoga ganuća i nakon što je Trg svetoga Petra postao svetište pod vedrim nebom – tim je riječima papa Franjo podsjetio vjernike, okupljene u bazilici, na taj 3. lipnja 1963. godine, te istaknuo bit Ivana XXIII., sažetu u dvije riječi njegova biskupskoga gesla: Poslušnost i mir. Prva označava njegovo nutarnje raspoloženje, druga vanjsko obilježje, a po njima je bio pastir i otac za cijeli svijet, sposoban doći do srca tako različitih ljudi, pa čak i do brojnih nekršćana – istaknuo je Sveti Otac.

Angelo Roncalli je bio čovjek koji je znao prenositi mir; naravni, vedri, srdačni mir; mir koji se njegovim izborom za papu očitovao cijelomu svijetu, te je dobio ime dobrote – napomenuo je papa Franjo te dodao, govoreći bez unaprijed pripremljenoga teksta – Tako je lijepo pronaći dobroga svećenika – istaknuo je podsjećajući na ono što je sveti Ignacije Loyolski govorio o osobinama isusovačkih poglavara. Davao je dug popis osobina, ali je na kraju govorio: ‘Ako nema tih vrlina, neka barem posjeduje mnogo dobrote’. To je bitno; svećenik pun dobrote je otac – rekao je Papa.

Dobrota i mir, glavna su obilježja osobe Angela Roncallija, koja su mu pomogla da u gotovo tri desetljeća, koliko je bio apostolski nuncij, posvuda uspostavi čvrsta prijateljstva – napomenuo je Papa. Upravo se u tim sredinama pokazao kao izraziti graditelj prijateljstava i valjani promicatelj jedinstva, i to unutar i izvan crkvene zajednice, otvoren za dijalog s kršćanima drugih Crkvi, s predstavnicima židovskoga i muslimanskoga svijeta, te s brojnim drugim ljudima dobra volje – primijetio je Sveti Otac.

[facebook]Ako želiš biti na izvoru istinitih informacija, klikni Like![/facebook]

Njegov se mir rađao iz pomirene duše – napomenuo je potom papa Franjo – koja je rezultat dugoga rada na sebi, postupnoga pročišćenja srca, o čemu je ostao trag u njegovu „Dnevniku duše“. Vidimo ga, dan za danom, pozornoga na prepoznavanje i suzbijanje želja koje dolaze iz vlastita samoljublja, kao i na razlučivanje Gospodinova nadahnuća, prepuštajući se da ga vode mudri duhovni vođe, i nadahnjuju učitelji poput svetoga Franje Saleškoga i svetoga Karla Boromejskoga – napomenuo je Papa.
Međutim, sredstvo za postizanje mira jest poslušnost, i to – prema Papinim riječima – prije svega shvaćena konkretno, kao obavljanje u Crkvi tražene službe ne tražeći ništa za sebe. Kroz tu je poslušnost, svećenik i biskup Roncalli, živio i dublju vjernost, koju bi on nazvao prepuštanjem božanskoj Providnosti. On je u vjeri stalno prepoznavao da kroz život koji naizgled vode drugi, odnosno koji nije vođen vlastitim ukusom ili na temelju osobne duhovne osjetljivosti, Bog ocrtava svoj naum. Bio je čovjek upravljanja, bio je vođa. Ali vođa vođen, kroz poslušnost, Duhom Svetim – istaknuo je papa Franjo.

Ako se budemo znali prepustiti da nas vodi Duh Sveti, ako budemo znali suzbijati svoje samoljublje kako bismo napravili mjesta za Gospodinovu ljubav i Njegovu volju, tada ćemo pronaći mir, tada ćemo znati biti graditelji mira, i širit ćemo mir oko sebe – napomenuo je Papa te dodao – Pedeset godina nakon njegova preminuća, mudro i očinsko vodstvo pape Ivana, njegova ljubav prema tradiciji Crkve i svijest o stalnoj potrebi njezina podanašnjenja, njegov proročki zamišljaj sazivanja Drugoga vatikanskog sabora i davanje vlastita života za njegov uspjeh, ostaju poput temelja u povijesti Crkve XX. stoljeća, i sjajnoga svjetionika na putu koji nas čeka – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je Franjo na kraju pozvao sve vjernike biskupije Bergamo da dopuste da ih vodi Duh Sveti. Ne bojte se rizika, kao što se ni on nije bojao. Poslušnost Duhu, ljubav prema Crkvi, i naprijed. Gospodin će sve učiniti – ohrabrio je papa Franjo.

(rv/bitno.net)