Na blagdan Katedre svetoga Petra, 19. veljače, papa je Benedikt XVI. predvodio Svetu Misu u Vatikanskoj bazilici, okružen s 22 nova kardinala uvrštenih u Kardinalski zbor tijekom jučerašnjega Konzistorija.

Papa

Sveti je Otac govorio o Petrovu primatu, te o tomu kako je Crkva pozvana na poslanje istine i ljubavi, noseći u svijet koji se – kako je rekao – zatvara u sebe, Kristovo svjetlo. Petar ne bi uspio „po krvi i mesu“ podupirati Crkvu koju mu je Krist povjerio. Zbog toga Bog odlučuje da će on postati „ono što nije“, odnosno stijena, jer je zajednici koja se rađa potrebna ta čvrstoća.
Dan nakon Konzistorija, kao da Sveti Otac nastavlja svoje razmišljanje, premještajući pozornost sa službe kardinalā u Crkvi na temelje na kojima se Crkva održava već dvije tisuće godina, i koje kardinali imaju prvi svjedočiti, a to su vjera i ljubav. Nakon pozdrava koji mu je u ime novih kardinala uputio kardinal Fernando Filoni, Papa je propovijed nadahnuo na samoj strukturi glavnoga oltara u Bazilici svetoga Petra, koji je osmislio Bernini. Opisujući potanko njegovu arhitekturu Sveti je Otac rekao da ona prikazuje bit Crkve i Petrova učiteljstva.
Prvi je njegov dio prozor na kojemu je prikazana golubica koja – kako je rekao Sveti Otac – pokazuje Boga kao izvor svjetla. Sama je Crkva, naime, poput prozora, mjesto na kojemu se Bog približava, prihvaća naš svijet. Crkva ne postoji za sebe, ona nije cilj, nego ima odašiljati dalje od sebe, prema visini, iznad nas. Crkva je uistinu ono što jest u mjeri u kojoj dopušta da se odrazi Onaj – s velikim ‘O’ – od kojega dolazi i kojemu vodi – istaknuo je Sveti Otac.
Drugo što na oltaru upada u oči jesu kipovi velikih crkvenih učitelja s Istoka i Zapada koji podupiru veličanstveno brončano prijestolje. Dva učitelja s Istoka, sveti Ivan Zlatousti i sveti Atanazije, zajedno s latinskima, svetim Ambrozijem i svetim Augustinom, predstavljaju cjelokupnost tradicije, te stoga i bogatstvo izraza istinske vjere jedine Crkve – primijetio je Papa te istaknuo da nam taj dio oltara pokazuje da se ljubav oslanja na vjeru. Ljubav nestaje ako se čovjek više ne pouzdaje u Boga, i ako Mu nije poslušan. Sve se u Crkvi temelji na vjeri: – dodao je Sveti Otac – sakramenti, liturgija, evangelizacija, ljubav. I pravo, i vlast u Crkvi, oslanjaju se na vjeru. Crkva se ne regulira sama, ne daje samoj sebi svoje uređenje, nego ga prima u Božjoj Riječi, koju sluša u vjeri i nastoji ju shvatiti i živjeti – napomenuo je Papa.
Osvrnuvši se potom na riječi svetoga Ignacija Antiohijskoga, koji je Rimsku Crkvu nazvao „onom koja predvodi u ljubavi“, Sveti je Otac govorio o milosrđu shvaćenom kao ljubav, ali i kao Euharistija koja se naziva – podsjetio je Papa – „sakramentom Kristove ljubavi“. Predvoditi u ljubavi stoga znači privući ljude u euharistijski zagrljaj, u Kristov zagrljaj, koji nadilazi svaku prepreku i svako otuđenje, te stvara zajedništvo mnogostrukih razlika. Petrova je služba, dakle, prvenstvo u ljubavi u euharistijskom smislu, odnosno briga za opće zajedništvo Crkve u Kristu – istaknuo je Sveti Otac.
Posljednji dio koji je Papa istaknuo opisujući oltar jest uzajamnost između vjere i ljubavi, u kojoj vjera usmjerava ljubav. Egoistična vjera ne bi bila prava vjera. Tko vjeruje u Isusa Krista i ulazi u dinamizam ljubavi koja izvire iz Euharistije, otkriva istinsku radost i postaje sposoban živjeti prema logici dara – istaknuo je Sveti Otac.
Prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je s prozora svoje radne sobe govorio o blagdanu Katedre svetoga Petra, koji se zapravo slavi 22. veljače, ali budući da je toga dana Pepelnica, blagdan je Katedre svetoga Petra samo u Vatikanu premješten upravo na današnju nedjelju. Osim toga, Papa je govorio i o zadaći vođenja Crkve što je dužnost rimskoga pape, uz pomoć kardinalā. Ta posebna zadaća služenja, rimskoj zajednici i njezinu biskupu dolazi od činjenice da su u ovomu gradu krv prolili apostoli Petar i Pavao, uz brojne druge mučenike. Tako se ponovno vraćamo svjedočenju krvi i ljubavi. Petrova katedra, dakle, jest znak autoriteta, ali onoga Kristova, utemeljenoga na vjeri i ljubavi – istaknuo je na kraju Sveti Otac.(rv/bitno.net)