papa čestitao Uskrs, oštro osudio zlostavljanje djece

S velikom boli primam dramatične vijesti iz Sirije o spirali nasilja koja nastavlja otežavati ionako očajnu humanitarnu situaciju u toj zemlji, osobito u gradu Alepu, te pogađa nevine žrtve, čak među djecom, bolesnima i onima koji se uz velike napore trude pomoći bližnjemu. Potičem sve strane u sukobu da poštuju prekid vatre i osnaže dijalog koji je u tijeku: jedini put koji vodi miru – Papin je apel nakon današnje molitve Regina Caeli. Također je čestitao Uskrs svim vjernicima istočnih Crkvi koji ga danas slave.

U nagovoru prije marijanske molitve, Sveti se Otac osvrnuo na današnji evanđeoski odlomak, u kojem Isus, prije svoje muke i smrti na križu, apostolima obećava Duha Svetoga, koji će ih poučavati te im dozivati u pamet njegove riječi.

U trenutku kad se sprema na povratak Ocu, Isus najavljuje dolazak Duha koji će prije svega poučavati učenike da uvijek sve cjelovitije razumijevaju evanđelje i prihvaćaju ga u svojem životu te ga čine živim i djelatnim po svojem svjedočenju. Dok apostolima povjerava poslanje naviještanja evanđelja čitavome svijetu, obećava da neće ostati sami: s njima će biti Duh Sveti, Tješitelj; štoviše bit će u njima kako bi ih štitio i podržavao. Isus se vraća Ocu, ali nastavlja pratiti i poučavati svoje učenike po daru Duha – objasnio je Papa.

Drugi vidik poslanja Duha Svetoga sastoji se u pomaganju apostolima da se sjećaju Isusovih riječi. Božanski učitelj je već prenio sve što je namjeravao povjeriti apostolima: s njim, utjelovljenom Riječi, objava je završena. Duh Sveti pak podsjeća na Isusov nauk u raznim konkretnim okolnostima života, kako bi ga mogli provoditi u djelo. To se zbiva i danas u Crkvi, koju vodi svjetlo i snaga Duha, kako bi svima mogla nositi dar spasenja – rekao je papa Franjo.

Istaknuo je da nismo sami: Isus nam je blizak, usred nas je, u nama je. Njegova nova prisutnost u povijesti odvija se po daru Duha Svetoga, po kome je moguće imati živi odnos s Kristom. Duh Sveti, uliven u nas po sakramentima krštenja i potvrde – nastavio je Papa – djeluje u našim životima. Vodi nas tako da razmišljamo, djelujemo i razlikujemo dobro od zla; pomaže nam da prakticiramo ljubav s Isusom, osobito prema potrebitima.

Nismo sami! Znak prisutnosti Duha Svetoga je i mir koji Isus daje svojim učenicima. On se razlikuje od mira koji si ljudi međusobno žele i pokušavaju ostvariti. Isusov mir izvire iz pobjede nad grijehom, egoizmom koji nas sprječava da se ljubimo poput braće. Svaki učenik, pozvan slijediti Isusa noseći križ, prima njegov mir, siguran u njegovu pobjedu i iščekujući njegov konačni dolazak – ustvrdio je Sveti Otac.

Moja srdačna misao usmjerena je na našu braću istočnih Crkvi koja danas slave Uskrs. Neka uskrsli Gospodin svima udijeli darove svojega svjetla i mira. Χριστός ἀνέστη – rekao je papa Franjo nakon molitve Regina Caeli. Podsjetio je k tome da sutra u Rimu započinje međunarodna konferencija o održivom razvoju i najranjivijim oblicima rada. Poželio je da to poveća osjetljivost vlasti, političkih i gospodarskih ustanova te civilnoga društva, kako bi promicali model razvoja koji vodi računa o ljudskom dostojanstvu, radnim normativima i okolišu.

Na koncu je pozdravio članove udruge „Meter“ koja se već godinama bori protiv svakog oblika zlostavljanja djece. To je tragedija! Ne smijemo tolerirati zlostavljanja maloljetnika! Trebamo štititi djecu i trebamo teško kazniti zlostavljače – rekao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net