Primivši u audijenciju Grupu Villa Maria Care and Research, koja djeluje na području zdravstva, papa Franjo je napomenuo da je blizina “metoda” koju je Bog upotrijebio da bi nas spasio. Istaknuo je da su bolesni i oni koji trpe živi znak Kristove prisutnosti, te poželio novu kulturu u službi ljudskoga života.

Valja humanizirati medicinu te bolničku i zdravstvenu stvarnost; bolesnik nije broj, on je osoba kojoj je potrebna čovječnost – istaknuo je papa Franjo primivši u Vatikanu liječnike, bolničare, administrativno osoblje i čelnike Grupe Villa Maria care and research koja već 40 godina djeluje na području zdravstva i u službi zdravlja ljudi. Riječ je o strukturama koje su, osim u Italiji, prisutne i u Poljskoj, Francuskoj, Albaniji, Rusiji i Ukrajini, gdje su – kako je rekao Papa – u službi ljudskoga života obilježenoga bolešću.

Prihvat i utjeha

Poželjno je da mjesta njege budu sve više kuće prihvata i utjehe, gdje bolesnik može pronaći prijateljstvo, razumijevanje, ljubaznost i milosrđe – napomenuo je Papa. Osim toga, potrebno je poticati suradnju sviju, kako bi se izišlo u susret potrebama bolesnih u duhu služenja, velikodušno i osjećajno. To nije lako – primijetio je – jer bolesnik je bolestan pa gubi strpljenje, a često je i „izvan sebe“. Nije lako, ali to se mora učiniti. Kako bismo postigli takve ciljeve, ne smijemo dopustiti da nas zaokupe sustavi koji ciljaju samo na gospodarsko-financijske komponente, nego s osobom trebamo postati bliski kako bismo joj mogli pomoći ljudskom toplinom, pred nemirom koji ju obuzima u najkritičnijim trenutcima bolesti.

Bog blizine

Papa je stoga potaknuo na blizinu s bolesnicima, te se zadržao na toj riječi. Blizina; ne smijemo ju zaboraviti – rekao je. I blizina je – dopustimo si to reći – metoda koju je Bog upotrijebio kako bi nas spasio. Već je židovskom narodu govorio: ‘Reci mi, kojem su to narodu bogovi tako blizu kao što ti imaš mene?’ (usp. Pnz 4,7). Bog blizine učinio se bliskim u Isusu, jednom od nas. Blizina je ključ čovječnosti i kršćanstva – napomenuo je Papa.

Stručna i moralna priprema

Ohrabrivši Grupu Villa Maria da posebnom predanošću ustraje u započetim djelima, papa Franjo je poželio da njezine strukture, koje su mjesta trpljenja, ali i nade te ljudskoga i duhovnoga iskustva, sve više budu utemeljene na solidarnosti i pozornosti prema bolesnoj osobi. Tehnološki razvoj, kao i same promjene društvene, gospodarske i političke naravi, promijenili su tkivo na koje se oslanja život bolnicā i sanitarnih ustanova. Zbog toga je – prema Papinim riječima – potrebna nova kultura, posebno u tehničkoj i moralnoj pripremi zdravstvenih djelatnika na svim razinama.

Kristova prisutnost

S tog je stajališta važno sve što je do sada učinila Grupa Villa Maria kako bi izišla u susret potrebama pacijenata i njihovih obitelji, koji su katkada primorani preseliti se u blizinu specijaliziranih centara koji su daleko od njihova doma. Upravo zauzimanje u širenju raspona djelovanja s novim strukturama, poboljšavajući infrastrukture, pokazuje želju za osiguravanjem opreme i utjehe koji su potrebni za boravak bolesnika u bolnici te za njihovo ozdravljenje.

Kršćani su, osim toga, pozvani svoju službu obavljati u duhu Isusovih riječi: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45). U tomu je evanđeoski temelj služenja bližnjemu – istaknuo je Papa. Tako za onoga tko ima vjere, bolesni i oni koji trpe postaju živi znakovi prisutnosti Krista, Sina Božjega, koji je došao kako bi liječio i ozdravljao, uzimajući na sebe našu krhkost, našu slabost.

U tom će slučaju preuzimanje brige za brata koji trpi značiti da dajemo prostora Gospodinu – napomenuo je Papa te dodao – Iz mjestā njege i boli dolazi također poruka za život svih ljudi; velika lekcija koju ne može dati nijedna katedra. Čovjek koji trpi, naime, bolje razumije potrebu i vrijednost Božjega dara otkupljenja i vjere, te tako i onima koji su mu blizu pomaže cijeniti i tražiti taj dar.

Božja volja

Papa je potom izrazio vlastitu blizinu bolesnima i osobama koje se liječe u strukturama Grupe Villa Maria. Sjedinjujem se s njima u njihovu iščekivanju ozdravljenja, dijeleći s njima duhovno njihovu kušnju i želeći da se ona ubrzo završi, kako bi se svatko što prije vratio kući i svojoj obitelji. Za njih od Gospodina zazivam darove strpljenja i pouzdanja, zajedno s mnogo snage za podnošenje, kako bi uvijek bili popustljivi Božjoj volji, pouzdajući se u Njegovu očinsku i providnosnu dobrotu – rekao je papa Franjo te na kraju rad svih djelatnika povjerio majčinskom zagovoru Djevice Marije Salus infirmorum (Zdravlje bolesnih).

Vatican News | Bitno.net