Papa

Dobri pastir daje svoj život za ovce – istaknuo je Sveti Otac osvrćući se na jučerašnje Evanđelje. Isus ustraje na tom bitnom obilježju pravoga pastira, koji je On sām: to da „polaže vlastiti život“. On to ponavlja tri puta, – dodao je Papa – i na kraju zaključuje: „Zbog toga me i ljubi Otac, jer polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ga ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. To je zapovijed koju primih od Oca svojega“. To je jasno obilježje pastira kako ga Isus osobno tumači, prema volji Oca koji ga je poslao – objasnio je Papa te dodao – biblijski lik kralja-pastira, koji najprije obuhvaća zadaću vodstva Božjega naroda, održavajući ga ujedinjenim i vodeći ga, cijela se ta kraljevska dužnost potpuno ostvaruje u Isusu Kristu, u žrtvenoj dimenziji, u davanju života. Jednom riječju, ostvaruje se u otajstvu križa, odnosno u najvišem činu poniznosti i žrtvenoj ljubavi.

Svećenik je onaj koji je na poseban način uključen u Kristovo spasenjsko otajstvo, u osobnom jedinstvu s Njim, kako bi produžio njegovo spasenjsko poslanje – kazao je potom Sveti Otac. To se jedinstvo ostvaruje zahvaljujući sakramentu Svetoga Reda, i iziskuje da postane sve tješnjije, radi velikodušnoga odgovora samoga svećenika. Snažno se ističe da slavljenje svete mise svakoga dana, za svećenika ne znači obavljati neku obrednu dužnost, nego izvršiti poslanje koje potpuno i duboko obuhvaća život, u zajedništvu s uskrslim Kristom koji u svojoj Crkvi nastavlja ostvarivati otkupiteljsku žrtvu – napomenuo je Papa.

Ta euharistijsko-žrtvena dimenzija neodvojiva je od one pastoralne, i ona je njezina jezgra istine i spasenjske snage, o kojoj ovisi djelotvornost svakog djelovanja. Naravno, – dodao je Sveti Otac – ne govorimo o djelotvornosti samo na psihološkom ili društvenom planu, nego o životnoj plodnosti Božje nazočnosti na duboko ljudskoj razini. Samo propovijedanje, djela i razne geste koje Crkva čini svojim mnogostrukim pothvatima, izgubili bi svoju spasenjsku plodnost kad bi izostalo slavlje Kristove Žrtve. A ono je povjereno zaređenim svećenicima – istaknuo je Papa.

Svećenik je zapravo pozvan živjeti u sebi ono što je Isus osobno iskusio, – napomenuo je potom Sveti Otac – odnosno posvetiti se potpuno propovijedanju i liječenju čovjeka od svakoga zla u tijelu i u duši, sve do davanja života za ljude. A to je gesta koja svoj sakramentalni izraz pronalazi u Euharistiji, trajnom spomenu Isusove Pashe. Samo prolazeći kroz ta „vrata“ pashalne Žrtve, muškarci i žene svih vremena mogu ući u vječni život; samo ih taj „sveti put“ može dovesti do „obećane zemlje“, prave slobode, do travnatih pašnjaka mira i beskonačne radosti – istaknuo je Sveti Otac. Obrativši se potom novozaređenim svećenicima, Papa im je poželio da ta Božja Riječ osvijetli cijeli njihov život. I kada teret križa postane teži, znajte da je taj čas najdragocjeniji, za vas i za povjerene vam osobe – istaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)