Papa

Papa je na jučerašnjoj općoj audijenciji istaknuo da se bez svakodnevne molitve naše djelovanje svodi na jednostavni aktivizam. Stoga svaki korak u našem životu treba biti učinjen pred Bogom, u molitvi. Ne valja suprotstavljati trenutke molitve i vršenje karitativnih djela – istaknuo je Papa. Pred potrebom pomoći slabima, siromašnima, udovicama, izabrano je sedam muškaraca koji su se posvetili službi ljubavi – napomenuo je Sveti Otac govoreći o prvoj kršćanskoj zajednici. Taj izbor, međutim, nije bio odvojen od molitve. Ti ljudi, ne samo da trebaju uživati dobar glas, nego trebaju biti ljudi puni Duha Svetoga i mudrosti. Tako se ističe duboko jedinstvo života između molitve i djelovanja.

Podsjetivši potom na riječi svetoga Bernarda, Papa je upozorio da zbog previše briga, i frenetičnoga života, srce često postaje tvrdo, a duh trpi. To je dragocjena napomena za nas danas, koji smo naučeni sve vrjednovati u mjerilu proizvodnosti i učinkovitosti – istaknuo je Sveti Otac te dodao da bez svakodnevne molitve življene vjerno, naše djelovanje postaje prazno, gubi duboku dušu, te se svodi na jednostavni aktivizam koji nas, na kraju, ostavlja nezadovoljnima.

Svaki korak u našem životu, svako djelovanje, pa i djelovanje Crkve, treba biti učinjeno pred Bogom, u molitvi, u svjetlu Njegove Riječi – napomenuo je Papa te dodao – Ne smijemo se izgubiti u čistom aktivizmu, nego se moramo prepustiti da nas u našem djelovanju prožme svjetlost Riječi Božje, te da tako upoznamo pravu ljubav, pravo služenje za drugoga. Kada je, naime, molitva poduprta Riječju Božjom, stvarnost možemo vidjeti novim očima, očima vjere, a Gospodin, koji govori umu i srcu, daruje novu svjetlost na putu, u svakom trenutku i u svim okolnostima.

Samo iz bliskoga odnosa s Bogom, njegovanoga svakoga dana, proizlazi odgovor na Gospodinov izbor, te se povjerava svaka služba u Crkvi – rekao je potom Papa. Izbor sedmorice muškaraca, koji su učinili apostoli kako bi se oni sami posvetili molitvi i naviještanju Riječi, i nama pokazuje prvenstvo molitve i Riječi Božje, iz kojega potom proizlazi i pastoralno djelovanje – istaknuo je Sveti Otac te napomenuo da je za pastire to prvi i najdragocjeniji oblik služenja povjerenom im stadu.

Ako pluća molitve i Riječi Božje ne podupiru disanje našega duhovnoga života, mogli bismo se ugušiti usred tisuću stvari svakodnevnoga života: molitva je dah duše i života – rekao je Papa te katehezu završio ističući da u odnosu s Bogom, i onda kada se nalazimo u tišini neke crkve ili svoje sobe, sjedinjeni smo u Gospodinu i s brojnom braćom i sestrama u vjeri.

Pozdravljajući hodočasnike na talijanskom jeziku, Sveti se Otac posebno spomenuo obiteljī žrtava prometnih nesreća. Dok jamčim svoje molitve za one koji su izgubili život na cesti, podsjećam na dužnost uvijek oprezne vožnje, i osjećaja odgovornosti – istaknuo je Papa.

U mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra, bilo je i hrvatskih hodočasnika koje je Sveti Otac pozdravio ovim riječima: „Od srca pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Blažene Djevice Marije Kraljice apostola te dječji zbor „Klinci s Ribnjaka“ zajedno s gradonačelnikom grada Zagreba. Dragi prijatelji, molitvom i pjesmom hrabro svjedočite uskrsnu radost. Hvaljen Isus i Marija!“

Audijenciji su prisustvovali članovi dječjega zbora ‘Klinci s Ribnjaka’, Matea i Borna, sa svojom voditeljicom Nensi Atanasov Premelč, te dugogodišnjom prijateljicom tog zbora, i voditeljicom na njihovim nastupima, Karmelom Vukov- Colić. Zbor će, naime, danas, 26. travnja, u rimskom Auditoriumu održati koncert u okviru projekta „Hrvatska djeca za europsku djecu“. (rv/bitno.net)