Na prvoj Vatikanskoj konferenciji o pedofiliji, Papa je istaknuo da iscjeljenje žrtava mora biti najveća briga kršćana.

Vatikan

Papa Benedikt XVI. je u ponedjeljak, u poruci sudionicima prve Vatikanske konferencije o pedofiliji, pozvao na korjenitu obnovu u Katoličkoj crkvi, poslije niza pedofilskih skandala koji su uzdrmali Crkvu.

Iscjeljenje žrtava mora biti najveća briga kršćanske zajednice i mora se odvijati usporedno s korjenitom obnovom Crkve na svakom nivou – poručio je Papa, navedeno je u priopćenju Vatikana.

On je rekao da konferencija katoličkih poglavara treba u čitavoj Crkvi promovirati kulturu efikasne podrške žrtvama.

Izaslanici iz 110 biskupskih konferencija i poglavari iz 33 crkvena reda počeli su u ponedjeljak u Rimu skup kakvome nema presedana na temu suzbijanja pedofilije, pojave koja je zadnjih godina duboko naštetila ugledu Crkve.

Gotovo deset godina od izbijanja skandala u Sjedinjenim Državama i lančane reakcije u Crkvama u Europi te Australiji, 200 sudionika konferencije do četvrtka će razgovarati o tom pitanju pod geslom “Prema ozdravljenju i obnovi”, prenosi Hina.

Cilj je donijeti strategiju “za zaštitu djece”, ali i “ranjivih odraslih osoba”.

Razgovori sa žrtvama

Crkvi se donedavna predbacivalo da je prerevno štitila krivce, a bila nedovoljno osjetljiva za mlade žrtve. Sudionici su zato dobili naputak privatno razgovarati sa žrtvama prije odlaska u Rim.

Francois-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, objasnio je da Crkva sada mora otvorenih očiju sagledati ranu i učiniti sve kako se zla ne bi ponovila. Papa je zauzeo “hrabro stajalište” da sudionici u raspravama ne bi ostali na površini već zadrli duboko u problem – rekao je rektor.

Žrtve su različito reagirale. Neke su “prebolno ranjene i za njih je crkveno poglavlje zatvoreno jednom za svagda” dok druge “žele pomoći kako se tako nešto u budućnosti ne bi ponovilo”, objasnio je.

O svim dimenzijama pedofilije govorit će 40 izvjestitelja, a bit će i riječi o utjecaju pornografije s interneta na formaciju svećenika.

Svjedočanstva će na skupu iznijeti i biskupi koji su “hrabro reagirali u obranu žrtava” na Filipinima, SAD-u, Brazilu, Meksiku, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici.

Organizatori ističu da bi u problem pedofilije trebalo uključiti i sve ostale ustanove i zajednice te bi Crkva čak mogla “postati predvodnica u zaštiti maloljetnika”.

Irkinja Marie Collins koju je svećenik silovao u bolnici u Dublinu dok je bila dijete, jedina je žrtva pozvana svjedočiti na simpoziju. Odluku je teško donijela i žali što je crkvena hijerarhija propustila kazniti nadređene koji su štitili počinitelje, bilo da su to činili hotimice ili nemarom.

U utorak će se u crkvi sv. Ignacija održati pokajničko bdijenje i crkveni oci zatražit će “oprost” od tisuće žrtava.

Konkretni potezi skupa bit će otvaranje e-learning centra kojega financiraju njemačke katoličke ustanove koji bi trebao kleru diljem svijeta omogućiti da se dobro upozna s najboljim praksama i naputcima Crkve te psihološkim spoznajama.

Opada broj prijavljenih slučajeva

Glavni tužilac Vatikana za slučajeve zlostavljanja prošlog je četvrtka izjavio da broj prijavljenih slučajeva pedofilije među svećenicima opada, ali da je dosegao alarmantan nivo u ostatku društva, prenosi Tanjug.

U crkvama u kojima je zavjet šutnje bio dugo nametnut, broj ovih slučajeva dostigao je najviši nivo i sada postupno opada – rekao je malteški biskup Charles Scicluna, član Kongregacije za doktrinu vjere, u intervjuu za talijansku web stranicu “Vatican insider”.

On je, međutim, naglasio da su izuzetno uznemirujući najnoviji podaci o slučajevima pedofilije na globalnom nivou, prenijela je agencija AFP.

Scicluna je istaknuo da konferencija o skandalima pokazuje da je Rimokatolička crkva spremna na njih odlučno reagirati.

Izvor