Papa

Hvala što ste mi omogućili da neko vrijeme živim s obiteljima i za obitelji, rekao je Sveti Otac započinjući jučerašnju opću audijenciju pred mnoštvom vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra. Nešto više od 48 sati, kako je rekao, zacijelo nije raspršilo „toplotni udar“, koji ga je zahvatio dolazeći u Milano, „ulice prepune naroda, mnoga očitovanja iskrene spremnosti da se prihvati i svjedoči Evanđelje obitelji: Da, jer bez obitelji čovječanstvo nema budućnosti; naročito mladi, da nauče vrijednosti koje daju smisao životu, imaju potrebu roditi se i rasti u toj zajednici života i ljubavi koju je Bog namijenio muškarcu i ženi – istaknuo je Benedikt XVI.

Odjeci onoga što je Papa rekao na raznim skupovima tijekom apostolskog pohoda Milanu čuli su se i na jučerašnjoj audijenciji, posebice blizina s obiteljima u teškoćama, zbog gospodarske krize i zbog potresa, na što se u svojim govorima u Milanu Sveti Otac često navraćao. Papa je ponovio da je „Bog u Isusu iz Nazareta postao blizak i da nosi naše patnje“. Isto kao što se u obitelji – primijetio je – najprije doživi da ljudska osoba nije stvorena da živi zatvorena u sebe, nego u odnosu s drugima; u obitelji se u srcima pali svjetlost mira da prosvijetli ovaj svijet – ustvrdio je Papa.

Osvrnuvši se na geslo VII. svjetskoga susreta obitelj, rekao je da se zbog „premoći radnih obveza“ koja danas prijeti obiteljskoj ravnoteži, od zakonodavaca i upravitelja zahtijeva velika pozornost. Poželio je da zakoni i ustanove budu u službi i osobe i da štite njezinu cjelovitost, počevši od prava na život, koji se nikada ne smije proizvoljno uništiti i od priznavanja identiteta obitelji, utemeljene na braku između muškarca i žene – naglasio je Sveti Otac.

Govoreći pak o odmoru, rekao je da se odmor, naročito za kršćane, slavljenje Dana Gospodnjeg, mora rasteretiti „komercijalnog“ zastranjivanja. Nedjelja je Dan Gospodnji i dan čovjeka, tada svi trebaju biti slobodni, slobodni za obitelj i slobodni za Boga. Braneći nedjelju brani se ljudska sloboda – ustvrdio je Benedikt XVI.

Završavajući audijenciju, Papa je zahvalio milanskoj nadbiskupiji, gradskim i talijanskim vlastima što se u Lombardiji mogla očitovati, kako je rekao „uvjerljiva epifanija obitelji“. Iz Milana je cijelom svijetu upućena poruka nade. Moguće je i ugodno, premda je zahtjevno, zauvijek živjeti bračnu ljubav, otvorenu životu. Obitelji mogu sudjelovati u poslanju Crkve i u izgradnji društva – zaključio je Benedikt XVI., a potom podsjetio da danas, na svetkovinu Tijelova, s početkom u 19 sati pred bazilikom svetoga Ivana Lateranskog predvodi svečanu svetu misu, te Tijelovsku procesiju od bazilike svetoga Ivana do bazilike svete Marije Velike. (rv/bitno.net)