Sveto Pismo nerijetko govori o ljepoti svemira i svega što je u njemu, a što se po analogiji odnosi na ljepotu Stvoritelja, primijetio je papa Franjo. Podsjeća nas i da je svatko od nas po prirodi pozvan biti obrtnik i čuvar te ljepote. Umjetničko djelo dovršava, u izvjesnome smislu, ljepotu stvaranja, kazao je Papa, dodajući kako kada je ono nadahnuto vjerom, jasnije otkriva ljudima božansku ljubav koja je u njegovom ishodištu.

Ljepota može dotaknuti ono univerzalno u svakome

Zahvaljujući umjetnicima što su Bogom dane talente učinili dostupnima braći i sestrama, izražavajući tako poruke vjere i evangelizacije, Papa je istaknuo kako je ljepota u stanju stvoriti zajedništvo.

Jedna od posebnosti umjetnika je da nije ograničen vremenom jer njegova umjetnost govori svim epohama, primijetio je Papa. Isto tako nije ograničen prostorom, jer ljepota može dotaknuti ono što je univerzalno u svakome – napose čežnju za Bogom – prevladavajući granice jezika i kultura. Ako je autentičan, dodao je Sveti Otac, umjetnik je sposoban govoriti o Bogu bolje nego itko te učiniti da se njegova ljepota i dobrota uoče da „dopre do ljudskog srca i da u njemu zablista istina i dobrota Uskrsloga“ (Evangelii gaudium, 167).

Crkvi je potrebna umjetnost

Sveti Otac potaknuo je umjetnike neka pažljivo pročitaju Pismo umjetnicima svetog Ivana Pavla II. U njemu prethodnik pape Franje piše da kako bi prenijela poruku koju joj je Krist povjerio, Crkvi je potrebna umjetnost. Ona mora učiniti vidljivim svijet nevidljivog, Božjeg te koliko god je to moguće mora prenijeti u smislene formule ono što je samo po sebi neizrecivo.

Razumijevanje ljudi

Papa Franjo pozvao je prisutne da, njegujući svoju umjetnost, razgovaraju s muškarcima i ženama našeg vremena, uvijek se brinući da s njihove strane postoji određeno razumijevanje jer, kako je napomenuo, neshvatljiva i hermetična umjetnost ne ispunjava svoju svrhu.  Pokušajte dotaknuti ono što je najbolje u njima, potaknuo je Papa te dodao – Crkva danas računa na vas da ćete pomoći braći i sestrama da imaju osjetljivo i suosjećajno srce, obnovljeni pogled ljubavi na svijet i druge.

Ljepota je izvor radosti

U teškom kontekstu u kojem se svijet nalazi, u kojem se čini da zbunjenost i tuga ponekad imaju prednost, vaše je poslanje potrebnije nego ikad, naglasio je papa Franjo – jer je ljepota uvijek izvor radosti, stavljajući nas u dodir s božanskom dobrotom. Ako postoji ljepota, to je zato što je Bog dobar i On nam je daje, napomenuo je. To nam daje radost, umiruje nas, dobro je za nas. Pobuđujući i održavajući vjeru, to je put prema Gospodinu. Sveti Otac zaključio je audijenciju poticajem umjetnicima da nastave svoju službu s ljubavlju i kompetencijom, povjeravajući ih zagovoru Blažene Djevice Marije te ih je ohrabrio da ne zaborave zazivati Duha Svetoga kako bi ih nadahnuo.