Papa Franjo izrazio je svoju naklonost prema armenskom narodu tako što im je donirao medicinsku opremu, uključujući i novo vozilo hitne pomoći, prenosi Vatican News.

Papin predstavnik u Armeniji, nadbiskup Jose Bettencourt, u nedjelju 25. travnja dostavio je konkretan znak pažnje i brige Svetoga Oca. Apostolski nuncij blagoslovio je poklon pape Franje za katoličku bolnicu „Redemptoris Mater“ u sjevernom armenskom gradu Ashotsk.

Prema izjavi Tiskovnoga ureda Svete Stolice, poklon se sastojao od novog vozila hitne pomoći opremljenog najnovijom pokretnom medicinskom opremom te respiratorima za hitne slučajeve za pomoć pacijentima oboljelima od Covida-19.

Nadbiskup Bettencourt, kojem se pridružio i ravnatelj bolnice vlč. Mario Cuccarollo, održao je svečanost u Ordinarijatu za katolike armenskoga obreda u istočnoj Europi. Katoličko vijeće za zdravlje Armenije također je kupilo dodatnu medicinsku opremu za testiranje i liječenje pacijenata s Covidom-19 za bolnicu.

Čini se da Armenija izlazi iz trećeg vala zaraze koronavirusom. U zemlji s više od tri milijuna ljudi, u posljednja 24 sata zabilježeno je samo 410 novih slučajeva.

Nekoliko je vatikanskih organizacija udružilo snage kako bi olakšalo dolazak dara pape Franje. Zaklada „Dobri Samaritanac“, koja je dio Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, i Apostolska nuncijatura u Armeniji sudjelovale su u ovoj gesti milosti Svetoga Oca.

Papa je donaciju poslao dan nakon Dana sjećanja na armenski genocid, koji podsjeća na ubojstvo bezbrojnih armenskih kršćana tijekom Prvog svjetskog rata.

Bolnicu „Redemptoris Mater“ u Ashocku vode redovnici sv. Kamila de Lellisa, koji pružaju zdravstveno osiguranje s velikim subvencijama za one koji su u potrebi. Također, nude besplatno liječenje onima koji si ne mogu priuštiti zdravstvenu skrb. Redovnici sv. Kamila de Lellisa brinu o ljudima u regiji Južnog Kavkaza više od 25 godina, prenosi Vatican News.