Hrvatska demokracija izrazito je osjetljiva na pitanja koja se tiču privatnog prostora. Doduše, stvar je to političke kulture. Frojdovski gledano, čovjekova intima je izrazito osjetljiva kad dođe u kontakt s javnim prostorom. Logično. Kao što čovjekovo tijelo nije stvar za javnost, tako su i njegove ideje dio tog kompleksnog sustava kojeg nazivamo „intimnost“. Neće čovjek sa svima podijeliti vlastite misli. On odlučuje, opet intimno, s kim će i na koji način izraziti dio sebe.

Upravo čovjekova privatna sfera, ako ćemo govoriti o problemu javnog i privatnog osvrćući se na feministički pristup, često je dio javnog, a da mi toga nismo ni svjesni. Upravo kad se privatno iznese u javno dolazi do čudnog, ponekad neugodnog osjećaja. Osjećaj neugodnosti vrlo vjerojatno se osjeća i tijekom ove rasprave oko inicijative U ime obitelji, koja je prikupila dovoljan broj potpisa za provedbu referenduma, ili da se privatno iznese u javno. Referendum koji će se održati 1. prosinca 2013. zauzeo je ogroman dio medijskog i javnog prostora. Ljudi se gledaju preko nišana, traži se krivac za ovakvo napeto stanje a koriste se i pogrdni termini kao što su „fašistoidni“, „zatucani“ i/ili „primitivci“. Navodno se prijeti smrću i nekim članovima inicijative, što je degutantno.

Spomenuli smo na početku kako je glavni krivac politička (ne)kultura u Hrvatskoj. Općenito politički sustav i način izražavanja političke elite u javnosti omogućili su medijima da stvore samo jedan pravac u kojemu je objektivnost nepostojeća stvar. Tako imamo veliki dio medija i novinara koji jednostavno ne mogu i/ili ne žele biti objektivni, ni u jednom važnom trenutku. Sreća je da imamo jedan Ustav i Ustavni sud koji koliko toliko pokušava ohladiti strasti kad su stvari ekstremno napete. Takvi mediji i političari brane moralnost, nažalost samo u jednosmjernom pravcu. Tim jednosmjernim moralistima kojima demokracija odgovara isključivo kad brani njihove interese nije shvatljivo kako je moguće da netko jednostavno razmišlja – drugačije.

Jednosmjerni moralizam postoji onda kad urednici jednog vrlo utjecajnog dnevnog lista odluče stati u obranu jednog dijela ljudi, bez da se ponašaju minimalno objektivno, kao što je to slučaj u ozbiljnim državama gdje se provodi izravna demokracija. Jednosmjerni moralisti u svom izvješćivanju nikad neće objasniti kako se trenutno gotovo identična inicijativa provodi u Švicarskoj. A možda to ni ne znaju. Tako je demokršćanska stranka lijevog centra (CVP) 3. svibnja 2011. lansirala inicijativu „Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima“ čiji je cilj modificirati čl. 14 švicarskog Ustava i unijeti st. 2, koja glasi: „Brak je trajan suživot, reguliran zakonom, između muškarca i žene. Gledajući ekonomski, brak je ekonomska zajednica. Ne smije biti nepravde u odnosu na druge načine života, posebno što se tiče poreza i socijalnih osiguranja“. Cilj inicijative, kao što vidimo, nije samo zaštititi brak od ekonomskih nepravdi, nego je jedan od ciljeva definirati brak na isti način kao što to želi inicijativa U ime obitelji – kao zajednicu muškarca i žene. Incredibile dictu est! Nadalje, 3. studenog 2012. prikupljeno je oko 120 000 potpisa, što je dovoljno za raspisivanje referenduma. U Švicarskoj proces raspisivanja referenduma traje duže. Tek je 18. prosinca 2012. objavljeno u službenom švicarskom glasilu Bundesblatt (kao kod nas u Narodnim Novinama) da je inicijativa uspjela. Prije nekoliko tjedana, dakle gotovo dvije godine od početka prikupljanja potpisa, Federalno vijeće i Federalna skupština (izvršno odnosno zakonodavno tijelo) odlučili su poduprijeti inicijativu čiji će se ishod znati na referendumu vjerojatno već 2014.. Dakle, za razliku od Sabora i Vlade u Hrvatskoj, Federalno vijeće i Federalna skupština staju uz inicijativu koja je gotovo identična kao i ona od U ime obitelji.

I tu onda shvaćamo koliko su Švicarci „zatucani“ i „nazadni“, jer osim što su prikupili potpise, njihova izvršna vlast i zakonodavno tijelo su za inicijativu. Možda će, recimo, Nenad Stazić (potpredsjednik Sabora) prozvati švicarske kolege i reći da su „ustaše“ ili slično. Slično će možda reagirati Milanka Opačić (potpredsjednica Vlade) i izjaviti kako se zna „tko tamo sjedi“. Ili će se javiti Stručnjak, Peđa Grbin, koji će pokušati svim snagama dokazati Švicarcima kako je Parlament zadnje tijelo koje treba odlučiti o ishodu referenduma. Naravno, u normalnim zemljama takvi politički akteri izgubili bi radno mjesto te ih ne bismo više nikad ni vidjeli ni čuli.

Za razliku od Hrvatske, u Švicarskoj postoji pluralno društvo. U Švicarskoj imamo oko 38% katolika, 28% protestanata i preko 20% što agnostika što ateista. Bilo kako bilo, politički akteri i mediji u Švicarskoj nikad neće dopustiti takvo medijsko silovanje, bez obzira slagali se ili ne, a brojke potvrđuju da je sigurno puno viši postotak onih koji se ne slažu s inicijativom u Švicarskoj nego u Hrvatskoj. U Švicarskoj ne postoji jednosmjerni moralizam koji karakterizira npr. Jutarnji list i njemu slične medije. Normalno, svaki će dnevni list naginjati jednoj opciji, ali će to raditi neprozirno poštujući svaki stav i svaku osobu koja čita taj list. Ali u Švicarskoj dnevni listovi neće stajati uz one koje prijete smrću onima koji budu zagovarali inicijativu za brak kao zajednici muškarca i žene.

Imamo identično referendumsko pitanje i u Švicarskoj i u Hrvatskoj. Švicarska izravna demokracija se ne može uspoređivati s tradicijom hrvatske izravne demokracije, jer u Lijepoj Našoj ona ne postoji. Ipak, moramo na neki način natjerati moraliste da prestanu silovati narod. Jer, stvaramo podjele u društvu koje su pogubne, a za vrijeme ekonomskih i političkih kriza one mogu samo zadati kobni udarac cjelokupnom društvu.

Tko zna, možda će i Jutarnji list i dr. progovoriti o budućem referendumu u Švicarskoj? I objasniti kako će i tamo 2014. narod izaći i glasati za ili protiv inicijative o braku kao zajednici muškarca i žene. Možda će Jutarnji list i dr. ako dođe do drugih inicijativa u Hrvatskoj pokušati služiti ljudima kao informativni dnevni list, a ne kao lobistička grupa?

Korisni linkovi za inicijativu „Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima“ u Švicarskoj:

http://www.admin.ch/ch/d/pore/vi/vis404.html (službena stranica saveznih tijela Švicarske)

Grupa studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu