U svetištu Svete Mati slobode u Zagrebu u nedjelju 28. travnja misnim slavljem započele su XXIV. međunarodne igre salezijanske mladeži koje se održavaju do 2. svibnja. Ovogodišnje igre uklapaju se u proslavu 100 godina salezijanske prisutnosti u Hrvatskoj.

Misu je predvodio don Marek Chrzan, savjetnik vrhovnog poglavara salezijanske družbe za regiju Europa sjever, kojoj pripada Hrvatska salezijanska provincija. U koncelebraciji je bio i hrvatski provincijal don Pejo Orkić te petnaestak svećenika većim dijelom iz zemalja sudionica Igara. Olimpijski plamen simbolično je upaljen na uskrsnoj svijeći.

U poruci koju je sudionicima Igara uputio vrhovni poglavar Salezijanske obitelji don Pascual Chavez Villanueva ističe se, kako je don Bosco od početka Oratorija shvatio odgojnu snagu igre i sporta; učinio je dvorište središtem svojih ustanova, stvarajući u njima mladenački ambijent radosti, spontanosti i obitelji. U takvu ambijentu pokazuje mladima put radosnog kršćanskog života, koji ih vodi sve do svetosti. Igra i sport postaju tako važni elementi u salezijanskoj odgojno-pastoralnoj ponudi. Nadalje, ističe kako je salezijanska prisutnost na području sporta i dalje je važna i može biti veoma znakovita, zahvaćajući mnogu djecu i mlade koji bi inače ostali bez odgojne ponude.

Upravo zbog toga moramo ostati vjerni tipičnim salezijanskim opredjeljenjima: središnje mjesto mlade osobe, pokretačka prisutnost animatora i odraslih među mladima, odvažnost odgojne ponude koja će potaknuti mlade za napredovanjem, volja za evangeliziranjem, poručuje don Pascual Chavez Villanueva, te salezijancima i povjerenicima Udruženja povjerava zadaću da svjedoče i da u odgovornim laicima i mladim trenerima bude Don Boscovu strast da traže prije svega cjelovito dobro mladih, njegovu gorljivost da ih privede Kristu, izvoru radosti i sreće.

Predsjednik Međunarodne salezijanske sportske mladeži Georg Leibold koji i sam nazoči igrama, sudionicima hrvatskim salezijancima je čestitao stoljetni jubilej prisutnosti u Hrvatskoj, te izrazio zahvalu provincijalu don Orkića, hrvatskoj salezijanskoj športskoj organizaciji SALOM, osobito don Ivanu Marijanoviću, kao i mnogim dragovoljnim suradnicima na domaćinstvu i organizaciji.

Rado dolazimo u Zagreb: već treći put, nakon 2003. i 2006. opet smo gosti u prekrasnoj europskoj metropoli. Radujem se brojnim sudionicima na športskim igrama i nadam se da će nam ove igre ponuditi mnogostruko iskustvo i doživljaj sporta, slavlja i vjere, naglasio je Leibold.

U riječi dobrodošlice provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić naglašava dva važna događaja koji obilježavaju ovogodišnje međunarodne igre Salezijanske športske mladeži, a to su Godina vjere i 100. obljetnica dolaska salezijanaca na hrvatsko tlo.

U Godini vjere pozvani smo svoju vjeru bolje upoznati i životom je bolje svjedočiti. Kao što u sportu postoji natjecateljski duh, neka se taj duh osjeti i na duhovnom području. Stota obljetnica salezijanske prisutnosti neka svim sudionicima pomogne prepoznati ljepotu salezijanske duhovnosti, jednostavnost i radost što nas je Gospodin izabrao. Na tu je radost Don Bosco uvijek pozivao svoje mlade, a na tu radost poziva i današnje mlade, istaknuo je don Orkić, te svima sudionicima igara poželio ugodne i radosne trenutke u zdravom natjecateljskom ozračju.

Predsjednik Organizacijskog odbora Igara don Marijanović sudionicima igara zahvalio je što su sa sobom ponijeli svoje srce, koje koriste svakodnevno: u sportskom zalaganju, u ispruženoj ruci, u srdačnom osmijehu. Zahvalio im je i što imaju oko da zamijete čovjeka, da vide suigrača a ne protivnika, osobu a ne samo loptu, rezultat, uspjeh.

Ovaj naš susret je igra života, razuma i srca, ruku i spretnosti, sportske vještine i ljudske topline, kulture duha i mladenačkog zanosa. Pokret je to koji prerasta u vječnu igru s najvećim Igračem koji jedini može dati smisao našem igranju i postojanju, koji prihvaća i oplemenjuje otkucaje našega srca i želje duha. Hvala svima koji sebe ulažu u ovaj veličanstveni susret molitve i htijenja, vještine i spretnosti, otvorenosti i prijateljstva, nove nade i novog poleta, uspjeha koji su postigli ili ga drugima omogućili. Nastavite, dragi mladi, u svojoj sredini graditi započeto, biti vidljivi znakovi nade i jamstvo bolje budućnosti; zajedno s don Boscom nastavite graditi Kristovo kraljevstvo ljubavi i pravde, mira i solidarnosti, poručio je Marijanović.

Svrha međunarodnih igara Salezijanske mladeži je pružiti mladima mogućnost sportskog natjecanja i po sportu izgradnju odnosa i usvajanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti: međusobno razumijevanje, prihvaćanje različitosti, zajedništvo, mir, prijateljstvo, solidarnost, pravednost. Posebni pak ciljevi su sportski, kulturni, promotivni, odgojni i duhovni. Na igrama sudjeluju mladići i djevojke organizirani u nacionalne saveze Salezijanske sportske mladeži (Polisportive giovanili salesiane – PGS) ili u druge oblike salezijanske aktivnosti (škole, oratoriji, omladinski centri). Ukupno sudjeluje 97 ekipa iz 13 zemalja s 1018 sudionika. Natjecanja će se odvijati po dobnim skupinama juniori i kadeti i sportovima nogomet, mali nogomet, odbojka, košarka i stolni tenis.

Zajednički program sudionika organiziran je svaki dan između 21 i 23 sati, a sastoji se od duhovno-molitvene večeri, zabavne večeri i nacionalno-kulturnog programa.
Zatvaranje igara je u srijedu 1. svibnja u 21 sati u Boćarskom domu uz podjelu medalja i zabavu.
Raspored natjecanja dostupan je na mrežnoj stranici OVDJE. (ika/bitno.net)