Otvorene su prijave za novi projekt “Ljetna škole bioetike i ljudskih prava” u koji će se treće godine za redom održati u Šibeniku od 27. 7. do 2. 8. 2020. godine u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Sedmodnevna „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ je edukacijski projekt koji za cilj ima educirati 40 mladih od 18 do 30 godina i okupiti stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Poseban naglasak Ljetne škole bit će na interdisciplinarnom pristupu koji će 40 mladih omogućiti dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja putem interaktivnih predavanja, radionica i debata.

Treća Ljetna škola bioetike i ljudskih prava bit će posvećena edukaciji mladih o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja (poput transrodnosti, priziva savjesti, prava na život), dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca. Iz SSMH poručuju kako vjeruju da je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru učestalo koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, u SSMH žele mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Program ljetne škole obuhvatit će analizu i istraživanja iz medicinskog, filozofskog i pravnog područja koje govore o ugrozi zdravlja i rizičnom ponašanju kod mladih, razvijanje novih metoda zagovaranja i kritičkog promišljanja kod mladih koje će pomoći pri rješavanju novonastalih problema. Mladi će uz razvoj kritičkog promišljanja podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće.

Osim toga, Ljetna škola je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Prijave su otvorene od 11. 6. do 28. 6. 2019. godine na sljedećoj poveznici.