Lombardi

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi osvrnuo se u razgovoru za Radio Vatikan na najvažnije događaje u godini koja je pri kraju, istaknuvši odreknuće Benedikta XVI. i izbor pape Franje. Krenuvši od te proročke geste pape Benedikta XVI., istaknuo je kako je ta odluka ne samo obilježila ovu godinu, već je vrlo važna i za budućnost. Mislim da će to utjecati i na buduća papinstva. Time je otvoren put mogućnost koja je, kako je Benedikt XVI. dobro rekao upravo u svojim razlozima odreknuća, povezana i s našim vremenom u kojemu živimo. Njegova se odluka, dakle, ne odnosi toliko na njegovo osobno stanje, koliko na položaj u vremenu u kojemu živimo, s mnoštvom problema koje nam ono nameće. Papa je to vidio vrlo bistro i ponizno, upravo kako bi dao mogućnost vodstva Crkve s novom snagom. A upravo se to dogodilo, i to na vrlo dojmljiv i neočekivan način, rekao je Lombardi.

Mislim da je odgovorio na velika očekivanja cijeloga čovječanstva, istaknuo je potom Lombardi, osvrćući se na prvih devet mjeseci papinstva pape Franje. A ta su očekivanja potreba i želja ljubavi, praštanja, iskrenih odnosa, bližnjega koji pruža utjehu i ohrabrenje. Tako je dotaknuo najdublje žice ljudske osjećajnosti i osobnosti općenito, jer je na taj način uistinu djelovao na svim kontinentima, u svim zemljama, u svim različitim situacijama u životu muškaraca i žena našega doba. Vjerujem da je jednostavno tumačenje ono najvjerodostojnije, primijetio je Lombardi te objasnio – papa Franjo navještaj je usredotočio na Božju ljubav, na Njegovo milosrđe, na Njegovu blizinu svakom čovjeku, na Njegovu želju za dobrim i spasenjem svih Njegovih stvorenja. Ljudi su to shvatili, među ostalim i zbog djelotvornosti gesta i jednostavnih riječi kojima je to izraženo. Papa uistinu prenosi ljubav Boga Oca prema svim njegovim stvorenjima, istaknuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Na novinarov upit o očekivanjima za sljedeću godinu, misleći i na važne sastanke Vijeća osmorice kardinala, Lombardi je kazao kako vjeruje da možemo očekivati, i nadati se, da će se taj snažni poticaj na obnovu, na djelotvornost navještaja kršćanske poruke, koje je uputio papa Franjo, proširiti u Crkvi. Ono što papa Franjo smatra reformom jest to da oruđe i strukture budu primjerenije poslanju Crkve. A ono je navještaj Evanđelja, i to sve do krajnjih granica ovoga svijeta, na periferijama, o kojima on toliko govori, u odnosu na siromašne, na ljude kojima je najviše potrebna bliska Gospodinova ljubav i svjedočanstvo Boga. Stoga se možemo nadati da će Vijeće kardinala, kao i druga mišljenja, to postići. Sveti Otac pokrenuo je više vijeća i različita povjerenstva, kako bi svjedočenje struktura učinio razvidnijima i djelotvornijima, pa i što se tiče Vatikana i njegovih administrativnih struktura. Međutim, pravi je problem u odnosu između duha i njegova oruđa, odnosno struktura i organizacija, istaknuo je Lombardi.

Osvrnuvši se potom na činjenicu da je papa Franjo prvi papa u povijesti koji dolazi iz Družbe Isusove, Lombardi je kazao da uočava vrlo veliki sklad između Papine duhovnosti i njegova načina vođenja Crkve, i ignacijevske duhovnosti. I to posebno u smislu da smo na putu, da hodimo, tražeći i pronalazeći svakoga dana Božju volju, kako bismo Mu bolje služili, te kako bismo najdublje upoznali Božju ljubav i u svoj život prenijeli taj duboki odnos ljubavi između Boga i čovjeka, i među ljudima uzajamno. Papa Franjo velikom je snagom potaknuo Crkvu na hod, i to je učinio svojim primjerom, svojim zauzimanjem, te brojnim porukama i pothvatima, primijetio je Lombardi te istaknuo da se imamo pokrenuti, obratiti, trebamo prihvatiti Božja iznenađenja koja nam čini u našem životu, te shvatiti na što nas poziva, također kroz različite prilike i stvarnosti u kojima se nalazimo. Mislim stoga da je jedan od duhovno najizraženijih vidika ovoga papinstva smisao Crkve koja se pokreće, koja hodi, koja je hodočasnica u obavljanju svojega poslanja, zaključio je Lombardi.

IKA