Foto: Shutterstock.com

Riječ je o navodnom govoru koji je Papa uputio sudionicima nedavno završene Sinode o obitelji u kojemu iznosi različite stavove o obitelji, prijateljstvu i životu općenito, a koji nemaju veze sa Crkvenom naukom. Govor je naravno u potpunosti izmišljen i ne odgovora nijednom od šest Papinih sinodskih govora.

U izmišljenom govoru koji kruži internetom Papa između ostalog poziva vjernike da “nikada ne odustaju od sreće jer je život neizreciva zabava”.

“Biti sretan ne znači imati nebo bez oluje, cestu bez prometnih nesreća, odnose bez razočaranja. Biti sretan znači pronaći snagu u opraštanju, nadu u teškoćama, ljubav u neslaganju. Biti sretan ne znači samo prihvaćati osmijeh već i razmišljati o tuzi, ne samo slaviti uspjeh, već učiti na pogreškama drugih…”, stoji u ovom izmišljenom govoru.

Iako se nekima ove misli mogu učiniti simpatičnima, bitno je naglasiti kako je njihovo pripisivanje papi Franji u najmanju ruku nepošteno i vrlo problematično, pogotovo stoga što nije riječ o prvom lažnom citiranju.

Podsjetimo, tijekom proteklih godina internet su preplavili Papini lažni citati, a na njih su slučajno ili namjerno nasjele i mnoge poznate osobe u našoj Domovini među kojima je na prvom mjestu bio bivši predsjednik Ivo Josipović koji je nas svojem Facebook profilu objavio sljedeći citat:

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ni ići u crkvu i davat joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga, dok su se mnoga najgora djela radila u njegovo ime”.

Kao i tada, tako i u ovom slučaju možemo prepoznati nove medijske manipulacije kojima se nastoji stvoriti pogrešna slika o papi Franji kako bi se takve izjave koristile za vlastite agende.

Među lažnim Papinim citatima nalazi se i  onaj u kojem poglavar Katoličke Crkve izjavljuje kako su “Krist, Muhamed, Jahve, Alah, Bog imena koja se upotrebljavaju diljem svijeta kako bi se opisao jedan te isti entitet”. Na temelju ovog izmišljenog citata nastale su brojne analize. Prvo je stranica Advance.hr u svom komentaru napisala kako “papa Franjo ima univerzalan pogled na svijet, a potom se isti citat pojavio se u tekstu Nikice Govića, glavnog i odgovornog urednika tjednika 7Dnevno. Više detalja o ovom slučaju možete pronaći OVDJE

O lažnim izjavama pape Franje naš je portal sastavio i objavio jedan zabavan i istodobno poučan kviz koji možete pogledati OVDJE.

papa franjo fora copy

M.V.|Bitno.net