Natjecanje

U subotu, 5. svibnja 2012. u školi “Dr. Ivan Merz” u Zagrebu, po treći puta je održano međunarodno natjecanje za učenike osnovnih škola u okviru projekta “Put k suncu”.

Projektu je cilj upoznavanje lika, djela i poruke blaženoga Ivana Merza, te promicanje vjerskih, moralnih, duhovnih i humanih vrijednosti koje je on živio i ostvarivao. Natjecanje je organizirala Osnovna škola „Dr. Ivana Merza“ zajedno s Udrugom “Put k Suncu” i Postulaturom bl. Ivana Merza. Za pokretanje i ostvarivanje ovoga projekta dao je odobrenje Gradski ured grada Zagreba i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na ovogodišnjem natjecanju koje je za temu imalo „Bl. Ivan Merz i Papa“ sudjelovalo je preko 120 učenika osnovnih škola iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine, a natjecanje je obuhvaćalo četiri kategorije: 1. Literarni sastavak na zadanu ovogodišnju temu. Prvu nagradu dobila je Matea Pejaković iz OŠ Voltino, Zagreb. – 2. U kategoriji likovnog prikaza bl. Merza i Pape prvo je mjesto osvojio Zlatko Tole iz OŠ Biograci, Ljuti Dolac, BiH. – 3. U multimedijskom računalnom prikazu iste teme prvu nagradu osvojile su Marija Dražić i Zrinka Rihtarić, OŠ Ivana Gundulića, Zagreb. – 4. U sportskom natjecanju u košarci pobijedila je ekipa iz OŠ Biograci, Široki Brijeg BiH.

Na početku otvorenja natjecanja sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole prof. Zvonko Piljek i objasnio je smisao, cilj i značenje ovoga projekta koji se ostvaruje kroz natjecanja u raznim kategorijama. Nakon njega je kratko pozdravio sve nazočne o. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza te je objasnio povezanost ovoga projekta s bl. Ivanom Merzom. Posebno je naglasio činjenicu da se natjecanje održava u zgradi škole, koja je nekad bila bolnica u kojoj je bl. Ivan proveo dva posljednje tjedna svoga života.

Nakon programa otvorenja u dvorištu škole sudionici projekta okupili su se u prostoriji na prvom katu škole koja je nekada bila bolnička soba i u kojoj je bl. Ivan Merz umro 10. svibnja 1928. Ondje su se pomolili i zazvali pomoć i zaštitu bl. Ivana, zaštitnika i uzora hrvatske mladeži. U istoj dvorani postavljena je bila i izložba likovnih radova učenika koji su sudjelovali na natjecanju a koju se sudionici sa zanimanjem razgledali.

Nakon toga u velikoj dvorani škole slijedila je za sve sudionike multimedijska prezentacija o životu i djelovanju bl. Ivana Merza. Prije prezentacije izvedena je himna ovoga natjecateljskog projekta „Hvala ti, Orle Kristov“ za koju je riječi i glazbu napisao don Ivan Šutalo iz Mostara još 2003. g. prigodom beatifikacije bl. I. Merza u Banjoj Luci gdje je i prvi puta izvedena.

Naslov „Put k Suncu“ kojim je nazvan ovaj natjecateljski projekt uzet je iz poznate izreke s vrpce vijenca što su mladi prijatelji i sljedbenici postavili na grob svoga uzora, bl. Ivana Merza još 1929. g. a u kojoj su kratko saželi cijeli njegov život i poslanje. Ta vrpca s natpisom i danas se čuva u njegovom muzeju u Zagrebu. Natpis u cijelosti glasi: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu“ tj. put k Isusu Kristu, suncu našega života.

Na završetku natjecanja proglašeni su pobjednici kojima su dodijeljene nagrade, pehari, te pohvalnice i zahvalnice.

I organizatori i sudionici ove manifestacije, kojoj je krajnji cilj upoznavanje bl. Ivana Merza i usvajanje vrijednosti koje je on živio i promicao, bili su veoma zadovoljni uspjehom i ovogodišnjeg trećega natjecanja u okviru ostvarivanja projekta „Put k Suncu“.

POBJEDNICI  U NATJECANJU TREĆEG  „PUTA K SUNCU“  2012.

1. LITERARNI RADOVI

Prvo mjesto: Matea Pejaković, OŠ Voltino, Zagreb.

Drugo mjesto dijele:

Treće mjesto dijele:

2. LIKOVNI RADOVI

Prvo mjesto: Zlatko Tole, OŠ Biograci, Ljuti Dolac, BiH

Drugo mjesto: Karla Domitrović, OŠ Luka – Sesvete

Treće mjesto dijele: Tomislav Majić, OŠ Luka Sesvete i Bruno Prostran, OŠ Ivana Gundulića, Zagreb

3. MULTIMEDIJALNA RAČUNALNA PREZENTACIJA

Prvo mjesto:   Marija Dražić i Zrinka Rihtarić, OŠ Ivana Gundulića, Zagreb

4. SPORTSKO NATJECANJE

Košarka – Dječaci:

Prvo mjesto: OŠ Biograci, Široki Brijeg – BiH

Drugo mjesto: OŠ Remete, Zagreb

Treće mjesto: OŠ „Dr. Ivan Merz“ Zagreb

Košarka – Djevojčice:

Prvo mjesto: OŠ Remete, Zagreb

Drugo mjesto: OŠ Biograci, Široki Brijeg – BiH

Postulatura bl. Ivana Merza