Snažan zaziv da se što prije postigne mir u Ukrajini upućen je u subotu iz rimske crkve „degli artisti“ („crkve umjetnika“), tijekom mise za maratonce, koju je uoči maratona organizirala udruga Athletica Vaticana. Euharistijsko je slavlje predvodio nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama.

Misa će biti prigoda za molitvu za mir te kako bi sport istaknuo kao iskustvo bratstva i uključivanja – objasnili su prije mise njezini organizatori. Na to se osvrnuo i nadbiskup Gallagher, kada je istaknuo da bavljenje sportom u Ukrajini danas nije moguće, ali da Athletica Vaticana predlaže stil izgradnje mostova dijaloga i mira kroz sport. Pritom je podsjetio na temeljne vrijednosti sporta, među kojima uključivanje, solidarnost i prijateljstvo, koji su još važniji u tako tragičnom povijesnom trenutku.

Na misi su se u čitanjima i molitvama izmjenjivali sportaši, profesionalci i amateri. Na kraju je glas Molitvi maratonca dala ukrajinska atletičarka Viktoria Gudyma, koja je prošlih dana pobjegla iz Kijiva zajedno s 10-godišnjim sinom Leonardom te se sklonila u Poljskoj, a u Rimu su je dočekali Athletica Vaticana i organizatori maratona, na kojemu je Viktoria sudjelovala ogrnuta ukrajinskom zastavom.

Trčala sam za slobodu i zato što rat ne smije poremetiti naše živote – rekla je Viktoria po dolasku na cilj, nakon što je postigla osobni rekord od tri sata i 28 minuta. U srcu sam nosila svoj narod – dodala je – koji umire i trpi kako ne bi umrla naša nada u mir i slobodu. Zajedno su s njom trčali američki svećenik don Kyle Poje te 30 trkača, članova udruge Athletica Vaticana. Četiri „vatikanske“ štafete nosile su nazive enciklika pape Franje: „Fratelli tutti“, „Laudato si’“ i „Lumen fidei“, te njegove apostolske pobudnice za mlade „Christuts vivit“.