U svom predavanju profesor Mužić je rekao da je važno promisliti što za svakoga od nas znači Muka Kristova, koja se tiče svih jer je uzrokovana ljudskim grijehom. Predavač ističe da se potrebno  zaustaviti u molitvi i razmatranju Kristove muke kako bi shvatili ozbiljnost svoga grijeha i, s druge strane, veličinu Božje ljubavi. Ovakva snažna pokornička molitva prisutna je u našem narodu posebno po procesiji „Za križem“ na otoku Hvaru. Ono na čemu se u Kristovoj muci posebno treba zaustaviti, nastavlja profesor Mužić, jest otkupljenje. Naime, Krist je onaj u kojem se ispunjaju starozavjetna proroštva, a, u muci, posebno ono o Sluzi patniku. Krist je kao savršeni čovjek i prijatelj naših duša patio je i iznutra – u Maslinskom vrtu, i izvana – od uhićenja sve do smrti na križu. Kristova muka, odnosno otkupiteljska žrtva, je ono po čemu se spašava svaki čovjek na svijetu budući da je Krist jedini Spasitelj.

U tome spasenju važno je i naše pokajanje te prihvaćanje činjenice Božjeg opraštanja. Primjer za to vidimo u Judi i Petri. Naime, Juda je smatrao da je njegov grijeh toliko velik da mu ga ni Bog ne može oprostiti, a Petar je u Isusovu pogledu prepoznao da mu Bog grijeh izdaje može oprostiti. Konačno, najveća cijena ne može se zvati cijenom jer se ljubavlju ne trguje. Prigodan naziv je žrtva koju mi danas često zaobilazimo, a tako zaobilazimo i križ koji je srž kršćanstva. Ova Kristova žrtva je ona koja nadilazi sve žrtve, a križ, na kojem nam Krist pokazuje koliko je ogromna Božja ljubav prema nama, predstavlja jedine ljestve po kojima se možemo uspeti u Nebo, ističe profesor Mužić.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor s predavačem, a susret, koji je bio koncipiran kao dnevnik, su obogatili humoristični filmovi „Kod Pilata“ te „IN(RI) Magazin“ u produkciji Hrvatskog nadzemlja . Susret je pjesmom upotpunio VIS Veritas Aeterna, Svi koji susret nisu stigli pogledati mogu to učiniti na YouTubeu i Facebooku te Hrvatsko nadzemlje pratiti na Instragram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 20. travnja na temu oprosta. Gost predavač bit će prof. dr. fra Ante Vučković. Pjesmom će susret obogatiti Zbor Mihovil.