Nakon najave da će u subotu i nedjelju, 26. i 27. lipnja 2021., u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, boraviti povijesna čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj, na svom putu u Rim papi Franji, objavljen je i detaljni program hodočasničkoga dana.

U nedjelju, 27. lipnja, u Katedrali će biti svečana Jutrenja u 6, 30, zatim u 8 sati sveta liturgija s molitvama za zdravlje i u 11 sati svečana arhijerejska liturgija koju će služiti vladika Cyril Vasil DI, apostolski administrator Grkokatoličke eparhije Košice, gradu gdje je mučeničku smrt podnio sv. Marko Križevčanin, zajedno s križevačkim vladikom Milanom Stipićem.

Od 12 do 18 sati uslijedit će cjelodnevni molitveni program u kojem će se iznijenjivati skupine hodočasnika u molitvi pred ikonom, a u 18 sati će se pjevati Akatist Bogorodici i ispratiti ikona na put u Rim,  gdje će biti prezentirana papi Franji. Križevačka eparhija ovom prigodom poziva sve vjernike, osobito štovatelje Bogorodice Marije, da najave svoj dolazak Ordinarijatu u Križevce radi organizacijskih potreba.

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskskom dvoru Habsburgovaca u Beču.

U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj. Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se presvetoj  Bogorodice Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone.