Misu zadušnicu na uočnicu pete obljetnice smrti dr. Tomislava Ivančića, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dekan Fakulteta prof. dr. Josip Šimunović predvodio je 16. veljače u crkvi Sv. Martina u Vlaškoj ulici.

Dekan Šimunović u homiliji se osvrnuo na osobni dojam koji je pokojni profesor ostavio na njega. Njegove je knjige čitao još kao sjemeništarac, potom i kao bogoslov, ali i svećenik. “Mogu reći da u njima uvijek otkrivam nešto novo. Uvijek je to jedna svježina koja pokreće, daje nadu te jednu ljubav i blizinu dobroga Boga, koju je on želio približiti svima, ali zaista svima.”

Dekan je zaključio da je profesor Tomislav Ivančić “jedinstvena osoba i pojava u životu Crkve i hrvatskog društva u postkoncilskom vremenu i na početku 21. stoljeća, odnosno osoba koja je svojim djelovanjem odavno prešla granice naše domovine.”

Ivančićev prvi nasljednik na Katedri za fundamentalnu teologiju, a sadašnji rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić u izjavi za medije potvrdio je da se profesora Ivančića sjeća uvijek nasmiješenog lica. “Njegova je osobnost zračila toplinom i radoznalošću koja je proizlazila iz njegove vjere, ne samo one dječje, nego one koju je dugo godina živio, oblikovao i stvarao. Do zadnjeg trenutka nije prestao ni vjerovati ni propitkivati ni tražiti. Prof. Ivančić bio je čovjek koji je, kada bi nešto novo uvidio u svojoj vjeri i znanju, bio spreman to i podijeliti, pa i promijeniti neka svoja prijašnja stajališta. Ta njegova osobna duboka radoznalost, puna vjere, i želja da ono što vjeruje prenese drugima je ono što će me trajno podsjećati na profesora Ivančića.”

A na pitanje kakav je trag prof. Ivančić ostavio u Crkvi i društvu, dr. Tanjić odgovorio je da je to svakako u Zajednici Molitva i Riječ, koja je možda i pozvanija o tome govoriti. “Što se tiče teologije, vidim da se još uvijek rade diplomski radovi, a tu je i njegova recepcija izvan Hrvatske, iako mislim da prava recepcija tek predstoji. Ali, profesor Ivančić je prisutan i kroz Zajednicu i kroz mnoge tekstove, duhovne vježbe, duhovnost i poeziju i rekao bih da je on od naših pokojnih velikih teologa zapravo još i najprisutniji u našoj Crkvi. Svakako se nadam da će se recepcija njegova rada i dalje nastavljati produbljivati.”

Dr. Tomislav Kovač, sadašnji pročelnik Katedre za fundamentalnu teologiju, inicirao je održavanje mise zadušnice te je naglasio: “Sjećam se njegove karizme, osobito preko Zajednice Molitva i Riječ, kako je profesor puno značio, ne samo bogoslovima nego i vjernicima laicima koje je poticao na angažman u Crkvi. Bila mi je velika čast kada sam imao priliku pridružiti mu se na Katedri fundamentalne teologije. Drago mi je da mlađe generacije znaju za njega i čitaju njegove tekstove, da su angažirani u hagioterapiji. Mogu reći da je i nakon pet godina još u sjećanju mnogih ljudi i doista puno znači vjernicima.

Misa zadušnica za prof. Ivančića slavit će se i 17. veljače u župi sv. Kvirina na Pantovčaku u 1930 sati.