Govoreći o kardinalu Kuhariću, biskup Gorski istaknuo je da je, poučen primjerom bl. Alojzija Stepinca, neustrašivo branio načela Katoličke crkve, kršćanske obitelji, ljudskoga dostojanstva i slobode savjesti. Prožet evanđeljem upozoravao je za vrijeme domovinskog rata da u srcu ne smije biti osvete ni nepravde. Poučen tragičnim iskustvom mnogih na istoku i zapadu Europe bio je svjestan da sa zlom nema kompromisa jer je svaki kompromis početak pada. Tko god je naime htio koketirati sa svijetom bio je od istog svijeta na kraju odbačen i izrugan kao nevjerodostojan i nepotreban.

“I danas nas iz vječnosti prati njegov blagi lik, uvijek sa smiješkom, neskrivenom dobrotom i mirom koji je dolazio iz potpunog predanja u volju Božju i koji je zračio vjernicima zagrebačke Crkve. Zadivljuje nas skromnost kardinala koji je prema svakom čovjeku pristupao kao sluga Božje Riječi, s poštovanjem i ljubavlju promatrajući u svima djecu Božju. I nikome nije bilo teško poslušati njegova tumačenja evanđelja jer su dolazila iz srca čovjeka koji je to evanđelje, Isusa Krista, živio sa svojom odgovornošću pred vjernicima i nevjernicima”, rekao je biskup Gorski, podsjetivši da je iz cijelog kardinalova života, iz riječi i djela, izbijala duboka i nepokolebiva vjera u Isusa Krista Spasitelja, vjera gotovo djetinjeg pouzdanja u Božju blizinu i njegovo vodstvo svijeta i Crkve. U homiliji se biskup Gorski riječima kardinala Kuharića osvrnuo i na niz aktualnih pitanja života i vjere.

“U vremenu u kojem se iz evanđelja biraju samo ugodne poruke, a odbacuje cjeloviti, zahtjevni navještaj i traži da se evanđelje prilagodi ljudskim prohtjevima, kardinal govori: “Vjera mora biti cjelovita. Ne mogu u ljudskom srcu zajedno postojati i vjera i nevjera”. U vremenu odgoja bez odgoja, bez duhovnih vrijednosti i trajnih jasnih načela, kardinal poručuje: “S odgojem je slično kao i s prirodom. Ako vrt, njivu, voćnjak, vinograd prepustimo njima samima da rastu kako hoće bez čovjekove ruke, što će od njih biti? Izrast će šikara i korov, u njima neće biti plemenitih, dobrih plodova. Tako je i s čovjekom. Njegovati treba dušu istinom, dobrotom, ljubavlju i poštovanjem”. U vremenu kada se odgoj sve više izuzima iz vlasti roditelja, i kada odgojne metode i sadržaj propisuju oni koji sami ne odgajaju svoju djecu jer ih nemaju, blagopokojni kardinal uči: “Upućenost djece na roditelje u samoj je naravi ljudskog bića. Posve krivo shvaćanje tih odnosa uime lažne slobode duboko ranjava odnose u obitelji”.

Podsjećajući da je prije godinu dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio početak prikupljanja dokaza potrebnih za proces Kuharićeve beatifikacije, biskup Gorski zahvalio je svima koji su dostavili svoja svjedočanstva i potaknuo sve koji imaju pisani tekst, fotografiju ili vlastito svjedočanstvo o ljubavi i vjeri blagopokojnog kardinala da te dragocjene dokaze dostave na Nadbiskupski duhovni stol. Upućujući molitvu Gospodinu da kardinala Kuharića uvrsti u red blaženika Crkve u Hrvata, vjernici su molili i za kardinale okupljene u Rimu koji sutra ulaze u konklave za izbor novog poglavara Katoličke crkve. Na misi su koncelebrirali zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, postulator Kuharićeve kauze mons. dr. Juraj Batelja, dugogodišnji kardinalov tajnik generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina i šezdesetak svećenika. (ika/bitno.net)