Franjo

U povodu proslave 800. obljetnice dolaska Franje Asiškoga na hrvatski dio Jadrana, održana je druga konferencija za medije, u srijedu 3. listopada u klaustru samostana sv. Frane na Obali u Splitu na kojoj su najavljeni svi događaji vezani uz središnju proslavu koja će biti upriličena u subotu 6. listopada na splitskom Sustipanu.

O važnosti proslave obljetnice govorili su: fra Žarko Relota, predsjednik organizacijskog odbora proslave, s. Leonka Bošnjak, provincijalka Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Anđelka Visković, dogradonačelnica grada Splita i fra Roko Bedalov, voditelj tehničkog odjela proslave, a program je vodio novinar Ivan Ugrin.

Program će započeti u ponoć, s petka na subotu, bdijenjem u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu, a trajat će do 6 sati ujutro. Cijelu noć bit će izložen Presveti Oltarski Sakrament i uz njega će do jutarnjih sati bdjeti jedna redovnička franjevačka obitelj s područja grada Splita. Od 6 do 10 sati animaciju molitve preuzima FRAMA i FSR, a završava blagoslovom s Presvetim. Potom će uslijediti procesija u 10.30 sati od samostana sv. Frane preko Zapadne Obale do Sustipana gdje će misu u 11 sati predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s biskupima i provincijalima te ostalim svećenstvom.

Procesija je karakteristična za Dalmaciju stoga su svi koji mogu pozvani da u njoj sudjeluju, kazao je mr. Relota, podsjetivši da će svi oni koji budu spriječeni doći, moći misu pratiti putem televizijskih ekrana, odnosno u izravnom prijenosu HRT-a. Zahvalio je medijskim djelatnicima što su zauzeto pratili i korektno u medijima prenijeli vijesti o dosadašnjim događanja obilježavanja obljetnice te izrazio nadu da će tako biti i do kraja programa. Podsjetio je na cjeloviti upriličeni program: sportski, kulturni, znanstveni i pastoralno-liturgijski kojim se htjelo obuhvatiti različite razine društvenog djelovanja i na što vjerodostojni način prikazati utjecaj koji je sv. Franjo ostavio na ljude i ozračje Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz ovih osam stoljeća do danas. Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripremilo je za tu prigodu knjigu „Gospodin mi dade vjeru” koja sadrži predavanja/kateheze devet naših teologa. A znanstveni simpozij, koji je održan u Splitu i u Zadru, potvrdio je da je Franjo ne samo 1212. godine došao na našu obalu, nego da je bilo više njegovih dolazaka na hrvatsko tlo, kazao je Relota.

S. Leonka je naglasila da bi grad Split bio nezamisliv bez franjevaca i franjevki, koje više od stoljeća marljivo i samozatajno rade na znanstvenom, kulturnom, humanitarnom i vjerskom području skrbeći o najpotrebnijima njihove pomoći. Dogradonačelnica Visković iskazala je zadovoljstvo i čast što je grad Split domaćin obilježavanja ovako jedne velike i važne obljetnice. Izrazila je nadu da će i ova proslava poslati iz Splita lijepe razglednice. (ika/bitno.net)