Nova španjolska, više konzervativna Vlada, objavila je detalje svoga plana glede izmjene zakona o pobačaju.

Vlada

Pod pritiskom obaju strana koje raspravljaju, Narodna stranka (PP) nagovijestila je kako će to vratiti zemlju na zakon koji je postojao prije reforme španjolske Socijalističke radničke stranke (PSOE) iz 2010., a koji omogućuje pobačaj na zahtjev u prvih četrnaest tjedana trudnoće. Prethodni zakon dopuštao je ženama pobačaj ako postoje određeni uvjeti, poput psiholoških „zdravstvenih“ razloga, na temelju dijagnoze od strane stručnjaka za mentalno zdravlje. Međutim, uvjeti za takve dijagnoze bili su labavi i lako zloupotrebljavani, što je dovelo do sustava u kojem se vršilo više od 100.000 pobačaja godišnje u zemlji.

PSOE je na zloporabe starog zakona odgovorila jednostavnim uklanjanjem potrebe za bilo kojim zdravstvenim stanjem ili drugim preduvjetom za vrijeme najranije faze trudnoće. Narodna stranka želi povratak na stari sustav, koristeći strožu provedbu koja bi možda i dramatično smanjila broj dopuštenih pobačaja.

U utorak je ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz izjavio novinarima da bi se reforma Narodne stranke temeljila na odluci Ustavnog suda iz 1985.g. koja utvrđuje kako žene nemaju “apsolutni primat” nad svojom nerođenom djecom, čija se dobrobit prozvala “dobrom koje je pravno zaštićeno “. Fernandez Diaz također je izjavio da bi reforma davala “podršku i pomoć” ženama koje su pod pritiskom zbog svojih osobnih okolnosti da naprave pobačaj.

Ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon također je pojasnio da reforma Narodne stranke neće zahtijevati primjenu kazne za žene koje izvrše pobačaje, te da njegova vlada pomno proučava načine za primjenu ograničenja “bez kaznenih sankcija.”

Vlasnici klinika za abortuse u zemlji, koji godišnje zarađuju na stotine milijuna dolara za ubijanje nerođene djece, izrazili su nezadovoljstvo s novim pristupom. Udruga klinika akreditiranih za prekide trudnoća (ACAI) izrazila je svoju “zabrinutost” zbog izglednog povratka na prethodni zakon, tvrdeći da će ograničiti “pravo žene da odlučuje o svojoj trudnoći” te da će predstavljati ” jasno nazadovanje temeljnih prava žena. ”

Iako su pro-life pripadnici pozdravili smjer reforme, pojasnili su kako je nametanje strožih zahtjeva samo polovična mjera za dolazak na krajnji cilj: zabranu ubijanja nerođene djece u svim okolnostima.

“Koliko pobačaja u Španjolskoj je za vas prihvatljivo? 120.000? 75.000? 20.000? Naš odgovor je jasan: nula. Mi ne želimo da se ijedno dijete pobaci “, rekao je dr. Gádor Joya, liječnik koji vodi najveću španjolsku pro-life organizaciju Pravo na život.

Vladin prijedlog “nam daje zadovoljstvo, u mjeri u kojoj će po prvi put u nekoliko desetljeća, pobačaja biti manje, a pravo na život će napredovati te ćemo se obračunati s pogrešnim konceptom pobačaja kao prava”, rekao je Joya. Međutim “Vlada ne smije stati na tome.”

Hkld.hr