Foto: Shutterstock.com

Nova apostolska pobudnica pape Franje bit će posvećena temi svetosti, a Papa će je najvjerojatnije potpisati 19. ožujka na blagdan svetog Josipa i, ujedno, petu obljetnicu svojeg pontifikata.

Vijest je to koju je prenio Andrea Tornielli, novinar Vatican Insidera, prema informacijama koje su se pojavile 28. veljače tijekom predstavljanja knjige “Tutti gli uomini di Francesco” (Svi Franjini ljudi).

Tijekom tog događaja, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, koordinator Papina Kardinalskog vijeća koje se nedavno ponovno sastalo, između ostalog je izjavio:

„Čuo sam glasove koji kažu da Papa priprema prekrasan dokument o svetosti. Svi smo pozvani na svetost, a ako ne slušamo taj glas, reforma se neće moći nastaviti.“

Uzevši u obzir vrijeme potrebno za prevođenje dokumenta, izgledno je očekivati njegovo objavljivanje oko Uskrsa.

Prema Maradiaginim riječima, ova pobudnica bi trebala biti nešto kraća od prethodne dvije: Evangelii gaudium (2013.) i Amoris laetitia (2016.).

Tema univerzalnog poziva na svetost, sadržana u petom poglavlju konstitucije Lumen Gentium Drugog vatikanskog koncila, već je bila prisutna u brojnim katehezama pape Franje.

Tako je prilikom opće audijencije 19. studenog 2014., Franjo podsjetio kako svetost “nije povlastica nekolicine“, nego „dar ponuđen svima, iz kojeg nitko nije isključen i koji sačinjava specifičnu karakteristiku svakog kršćanina“.

Prema Papinim riječima, sveci nisu samo oni „koji imaju priliku odvojiti se od dnevnih poslova kako bi se posvetili isključivo molitvi“, nasuprot tome, na svetost je pozvan „svatko u svojim uvjetima i životnom stanju u kojem se nalazi“.

“Jesi li posvećen? – budi svet živeći svoj dar i svoju službu s radošću. Jesi li oženjen/udana? – budi svet voleći i brinući se za svog supruga ili svoju suprugu, kao što je Krist volio i brinuo se za Crkvu. Jesi li nevjenčana krštena osoba? – budi svet obavljajući svoj posao iskreno i kompetentno, nudeći svoje vrijeme za služenje svojoj braći i sestrama”, poručio je prije tri i pol godine Sveti Otac, pozivajući sve katolike na život punine dostojanstva djece Božje.

Ivo Džeba | Bitno.net