“‘Kultura otkazivanja‘ je antiteza milosrđu”, poručio je poznati australski pjevač Nick Cave, kritizirajući pojavu koja je na Zapadu uzela maha, osobito u ljevičarskim krugovima.

U nedavnom tekstu na svojoj stranici The Red Hand Files, gdje odgovara na različita pitanja obožavatelja, Cave je pokušaje da se nepopularni stavovi odstrane iz javnog prostora usporedio s lošom religijom.

“Politička korektnost izrasla je u najnesretniju religiju na svijetu. Njezin nekada časni pokušaj reimaginacije našeg društva na pravedniji način sada utjelovljuje sve najgore aspekte religije (i ništa od njene ljepote) – moralnu uvjerenost i oholost lišenu čak i sposobnosti za otkupljenje”, napisao je poznati pjevač, zaključivši da se ona “doslovno pretvorila u lošu religiju koja se otela kontroli”.

Cave je dalje poručio kako “kultura otkazivanja” i njena nemogućnost da se “nosi s neugodnim idejama” guši “kreativnu dušu društva”.

“Kreativnost je čin ljubavi koji može srušiti naša najfundamentalnija vjerovanja i tako unijeti nove načine pogleda na svijet. To je i uloga i veličanstvenost umjetnosti i ideja. Snaga koja pronalazi smisao u otkazivanju tih teških ideja koči kreativni duh društva i udara na kompleksnu i različitu prirodu vlastite kulture.”

Kao rješenje, pjevač – koji je u životu i glazbi često koketirao s kršćanstvom i kršćanskim motivima, opisujući svoja djela i kao “potragu za Bogom” – vidi milosrđe koje nam pruža mogućnost da se “otvoreno uključimo u razgovore o različitim temama”.

“Milosrđe je vrijednost koja bi trebala biti u srcu svakog funkcionirajućeg i tolerantnog društva. Milosrđe potpuno prihvaća da smo svi nesavršeni, pružajući nam time potreban kisik za disanje – da se, kroz našu zajedničku griješnost, osjećamo sigurno u društvu. Bez milosrđa društvo gubi dušu i proždire samo sebe.”

No ova vrlina, nastavlja Nick Cave, nije nam dana sama od sebe, već ju “moramo njegovati i njoj težiti”.

“Bez milosrđa društvo postaje kruto, bojažljivo, osuđujuće i bez humora.”

‘Kultura otkazivanja’ i pismo 150 intelektualaca

Poznati pjevač svojim se upisom pridružio rastućem broju osoba i intelektualaca koji su kritizirali “kulturu otkazivanja”. Tako je početkom srpnja ove godine skupina od 150 svjetskih intelektualaca potpisala pismo, objavljeno u časopisu Harper’s, u kojem su upozorili na gušenje slobode javne rasprave u današnjim društvima.

U tekstu kojeg, između ostalih, potpisuju J. K. Rowling, Noam Chomsky i Francis Fukuyama navodi se kako je “slobodna razmjena informacija i ideja, koja je krvotok liberalnih društava, svakodnevno sve ograničenija”.

Neki od potpisnika na svojoj su koži osjetili učinke takvog ograničavanja, poput autorice Harry Pottera J. K. Rowling, koja je bila izložena brojnim napadima zbog podrške tvrdnji da postoje samo dva spola i stavu da su osobe koje menstruiraju žene.

Pismo je komentirao i konzervativni kolumnist New York Timesa, Ross Douthat, poručivši u svojem tekstu da “kultura otkazivanja” nije zapravo okrenuta protiv slobode govora, nego prema onemogućavanju javne platforme onima čija mišljenja nisu popularna.

“Otkazani pojedinac nije izgubio nijedno pravo iz Prvog amandmana, zato što ne postoji ustavno pravo na određeni posao ili reputaciju…, ali očekivali biste da su liberalna društva sporija na otkazivanje, te sklonija odvajanju osobnog i profesionalnog (ili ideološkog i umjetničkog), te da brže nude nove mogućnosti za obnovu reputacije i započinjanje profesionalnog života iznova”, piše Douthat.

U svom je tekstu također pojasnio da iako su slavna imena prva na udaru, ona nisu i najviše ugrožena s obzirom da imaju dovoljno široku bazu fanova zbog koje ih je vrlo teško “isključiti”.

“Cilj nije kazniti svakoga, ili čak vrlo mnogo ljudi; cilj je posramiti ili zaplašiti dovoljan broj ljudi kako bi se drugi prilagodili”.

No kolumnist je upozorio i da “otkazivanje” nije vezano samo za ljevicu, već da je desnica samo trenutno previše slaba da isto učinkovito provodi.

“Nije li kultura otkazivanja i kada konzervativci pokušavaju disciplinirati sveučilišne profesore zbog anti-amerikanizma, ili uskratiti javni prostor kritičarima Izraela na račun antisemitizma”, zaključuje pitanjem Douthat.